Home Najave Imotski običaji i ganga na Dučecovim spelancijama

Imotski običaji i ganga na Dučecovim spelancijama

PODIJELITE

Dučecove spelancije – “Autobus Imotski – Mraclin” u petak, 5. svibnja održat će se u Mraclinu. Riječ je o metaforijskom autobusu koji će popuniti Imoćani, koji su se u tradiciji svoga podneblja, razasuli po svim mogućim zanatima i profesijama, svjetovnim i crkvenim, vojnim i civilnim, materijalnim i duhovnim.

– Osim porijekla zajednička im je i želja da se predstave u Mraclinu, u koji mnogi od njih rado navraćaju. Plan je da “pruga” stane u centru sela, pred Drevovim gruntom, gdje bi se oko 17 sati na ražnju susreli janjci i odojci, kao predstavnici dvaju izvornih gastronomskih predaja. Dok se bude odvijao taj lagani rondo gosti će domaćine upoznati s ostalim gastronomskim i društvenim protokolima koji se kod njih zbivaju uokolo ražnja – rekli su organizatori.

Oko 20 sati program se nastavlja u Društvenom domu gdje će gosti predstaviti svoj zavičaj kroz povijest, književnost, glazbu i običaje. Posebno je najavljena ganga koju će izvesti najglasniji imotski bend. Kasnije će se druženje nastaviti uz skromnu zakusku i pokoju čašicu.

– Bit će to prilika vidjeti jesu li Imoćani doista takvi kakvima ih opisuju njihovi pisci, poput Ivana Raosa, Nedjeljka Kaveljevića Ždere, Vedrana Kukavice i drugih. Ili su – “đava će ga znat” – još i gori? – poručili su organizatori.