Home Izdvojeno Hrvatske vode: Prevlaka se otvara već danas u 15 sati, sifon Odra...

Hrvatske vode: Prevlaka se otvara već danas u 15 sati, sifon Odra je funkcionalan

PODIJELITE

Iz Hrvatskih voda dobili smo informaciju da se Ustava Prevlaka otvara danas u 15 sati. Prethodno je najavljeno otvaranje ustave sutra.

>> Općina Orle ugrožena zbog poplava, sutra bi mogle biti uvedene izvanredne mjere

“Sava dosta raste u gornjem toku. Prije očekujemo vodni val Save nego Kupe i mislimo da neće doći do preklapanja. Moglo bi se dogoditi da imamo izvanredne mjere obrane od poplave do Vrbova. Što se tiče Rugvice, tu očekujemo redovne mjere”, rekao je ranije rukovoditelj obrane od poplava sektora Gornja Sava Hrvatskih voda za Veliku Goricu Krunoslav Prentašić.

Pitali smo također o funkcionalnosti sifona Odra na drugom kraju sustava obrane od poplava. Potvrđeno nam je da je jedna zapornica trenutno zatvorena, a da će, u slučaju potrebe, koja se ne očekuje, sve zapornice biti moguće zatvoriti.

Hrvatske vode objavile su i hidrološku prognozu za danas i sutra. Donosimo dio relevantan za Savu:

Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država Austrije i Slovenije uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save tijekom današnjeg dana. Prema hidrološkim modelima očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima.

Zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodnog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 2.200 – 2.300 m3/s na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje oko ponoći  (očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +350 cm – iznad razine redovnih mjera obrane od poplava).

Nizvodno od Zagreba tijekom sutrašnjeg dana (subota, 4.11.2023.) moguće je dosezanje vodostaja rijeke Save višeg od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava (mjerodavni vodomjeri Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak).

U slučaju potrebe dio velikih voda rijeke Save upustit će se putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.