Home Izdvojeno Hodočašće uz mjere opreza: Obavezne maske, izbjegavanje kontakta, poštivanje razmaka..

Hodočašće uz mjere opreza: Obavezne maske, izbjegavanje kontakta, poštivanje razmaka..

Ove godine nema organiziranog prijevoza autobusima za povratak iz Marije Bistrice pa se hodočasnici mole da si na vrijeme organiziraju prijevoz.

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Hodočasnici će ove godine na 29. zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu ipak ići i to uz posebnu nakanu – molitvu za prestanak pandemije izazvane korona virusom i što skoriji povratak normalnom životu.

Danas je održan organizacijski sastanak zbog specifičnih uvjeta na kojem je sudjelovao i župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije Ivan Norbert Koprivec.

Tradicionalno je polazak predviđen u 5:00 sati ispred crkve Navještenja Blažene Djevice Marije prema Šćitarjevu gdje ove godine neće biti organiziranog doručka, nego će svaki hodočasnik dobiti paket s prehrambenih proizvodima i vodom, bez zadržavanja.

“Ovo je veliki događaj, našim vjernicima puno znači i uz odobrenje Županijskog stožera civilne zaštite, isti će biti održan. Stoga molim sve hodočasnike da se pridržavaju donesenih mjera, da poštuju razmak, koriste maske i budu odgovorni prema sebi i drugima u zaštiti našeg zdravlja.”, izjavio je na sastanku gradonačelnik Dražen Barišić.

U dogovoru župnika i županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite te policije donesene su i upute. Evo čega će se hodočasnici morati držati:

  • Prije polaska na hodočašće obavezno izmjeriti temperaturu kod kuće. Ukoliko ista postoji i u najnižim vrijednostima, ne kretati na put
  • Svaki hodočasnik mora imati masku i dezinfekcijsko sredstvo (za one koji to nisu u mogućnosti osigurati sami, osigurat će župa u suradnji s Gradom)
  •  Prilikom okupljanja kod crkve NBDM ostati na otvorenom prostoru i držati razmak uz obvezno stavljanje maske
  • Hodanje u koloni treba biti uz poštivanje razmaka, izbjegavati kontakt s osobama koje nisu iz istog kućanstva
  • U Šćitarjevu se zadržavati što kraće i bez zaustavljanja na punktovima s hranom uzeti pripremljene pakete
  • U koloni od Velike Gorice do Soblinca, nakon kojeg se obično kolona rasformira na manje grupe, nositi maske cijelo vrijeme, a nakon toga ovisno o potrebi i broju ljudi u vašoj blizini
  • Na svakom zaustavljanju izbjegavati nepotrebne kontakte, pokušati biti u društvu sa što manjim brojem osoba
  • Po dolasku u Mariju Bistricu, gdje će ponovno biti velika koncentracija ljudi, nositi masku i držati potreban razmak, kako u slobodnom kretanju tako i tijekom održavanja mise

Kretanje u koloni kontrolirat će redari i pripadnici civilne zaštite Velike Gorice te putem razglasa upozoravati na održavanje razmaka i nošenje maski. Za sve potrebe, hodočasnici se mogu obratiti upravo njima. Ove godine, upravo zbog epidemioloških mjera, nema organiziranog prijevoza autobusima za povratak iz Marije Bistrice pa se hodočasnici mole da si na vrijeme organiziraju prijevoz.

Mole se svi hodočasnici da ozbiljno shvate navedene upute, da se istih drže i da uistinu ostanu odgovorni i ozbiljni u ovoj situaciji.