Home Gospodarstvo Hoćemo li dobiti oznaku trećeg spola X na nove osobne iskaznice? MUP...

Hoćemo li dobiti oznaku trećeg spola X na nove osobne iskaznice? MUP odbija!

Pravilnik treba stupiti na snagu u ponedjeljak i još se stigne iz njega maknuti oznaka spola

PODIJELITE
Foto: mup.gov.hr

MVEP je dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica u MUP poslao mišljenje o uvođenju oznake trećeg spola X na iste. Naime, referira se na novi prijedlog pravilnika o izgledu osobnih iskaznica u kojem je MUP odlučio zadržati dosadašnju odredbu o navođenju spola na osobnoj iskaznici oznakama “Ž” ili “M”.

Međutim, MVEP se poziva na Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, u kojoj se navodi da uvođenje roda nije obvezno i da o tome odlučuju države članice ponasob, ali da se – ako se on navodi – trebaju omogućiti sve tri opcije. Na MUP-u je predložiti sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica.

Inače, MUP ga je i predložio još u svibnju od kada se i nalazi na stranci e-savjetovanje i dostupan je sve to vrijeme zainteresiranoj javnosti da iznese svoje primjedbe i prijedloge. MVEP se nije ondje oglasilo niti je o označavanju roda itko raspravljao.

Pravilnik treba stupiti na snagu u ponedjeljak i još se stigne iz njega maknuti oznaka spola, no prema informacijama Večernjeg lista MUP je ovaj prijedlog odbio.

Naime, smatraju da nije nužno primijeniti direktivu jer u svome zakonodavstvu kao država nemamo propisanu mogućnost neodređenog spola. S tim se slažu i u Europskoj komisiji; govoreći o toj temi koriste naziv rod, a ne spol. Države članice, kažu, mogu odabrati žele li na nove osobne iskaznice izdane na temelju Uredbe uključiti podatke o rodu osoba ili ih potpuno izbaciti.