Home Izdvojeno Hoće li policija stati na kraj crnoj točki na goričkim prometnicama?

Hoće li policija stati na kraj crnoj točki na goričkim prometnicama?

Riječ je o raskrižju preko kojeg dnevno prolaze stotine djece na putu u školu. Gorička policija nam je dala brojke i objasnila najčešće uzroke, ali i kako ovom opasnom ponašanju vozača pokušavaju stati na kraj

PODIJELITE
Foto: Čitatelj / Arhiva

Nekoliko je prometnih točaka u gradu na kojima su se u nekoliko navrata samo u zadnjih godinu dana dogodile prometne nesreće ili opasne situacije u prometu. Jedna od tih točaka je i raskrižje Kurilovečke ulice i Ulice Matice Hrvatske. Konkretno, riječ je o raskrižju na kojem svakodnevno prolaze brojna djeca s obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini Osnovne škole Eugena Kvaternika i Osnovne škole Jurja Habdelića. Dobili smo nekoliko upita građana koji su komentirali kako svjetlo za pješake prekratko traje, no činjenica da se događaju prometne nesreće nije nužno vezana s time.

O istome smo ispitali službenike za promet Policijske postaje Velika Gorica koji ističu kako su svjesni problema te njihovi podaci o prometnim nesrećama potvrđuju zabrinutost građana. Međutim, podaci dokazuju i da je uvelike riječ o problematičnoj vožnji, odnosno, nepoštivanja prometnih pravila.

U periodu od 1. siječnja 2020. godine pa do 31.10. ove godine na tom se području dogodilo 19 prometnih nesreća. Među tim nesrećama je osam bilo s ozlijeđenim osobama, te 11 s materijalnom štetom. Od ozlijeđenih na toj lokaciji ih je dvoje prošlo s teškim ozljedama.

Objašnjavaju nam i koji je najčešći uzrok tog prometnog problema: “Jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća je nepropisno skretanje kod pet prometnih nesreća, nepropisno prestrojavanje kod pet prometnih nesreća, nepoštivanje prednosti prolaza kod dvije prometne nesreće, nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu kod prometne nesreće, nepropisna brzina kod dvije prometne nesreće, nepoštivanje crvenog svjetla za pješake od strane pješaka – jedna prometna nesreća.” Moguće je zaključiti kako najveći problem na raskrižju Kurilovečke ulice i Ulice Matice Hrvatske čini neznanje vozača o prometnim pravilima, odnosno, prestrojavanju i prednosti vožnje.

Policija ovome želi stati na kraj. “U suradnji s Gradskim uredom za komunalne djelatnosti i promet grada Velike Gorice ćemo obaviti očevid na terenu u cilju postavljanja umjetnih barijera, kojom bi se prilikom onemogućilo nepropisno skretanje i prestrojavanje koje je jedan od najvećih uzročnika nastanka prometnih nesreća. Tim rješenjem bi se drastično smanjio broj prometnih nesreća po našem mišljenju.”, objašnjava nam načelnik goričke policije.

Foto: Mihael Busić

Uz to, iznova apelira na to da se vozači moraju pridržavati prometnih propisa naročito ograničenja brzine kretanja vozila jer je svim prometnim nesrećama bio uzrok ljudska pogreška, a najčešća upravo brzina i nepoštivanje prometnih propisa od strane vozača i zauzimanje prometne trake na dovoljnoj udaljenosti pred raskrižjem kojom moraju proći kroz raskrižje. “Također ćemo u narednom periodu se fokusirati na navedenu lokaciju u cilju smanjenja prometnih nesreća naročito sa najtežim posljedicama. Od naše strane je inicirano postavljanje kamera sa mogućnošću video zapisa kao bi sankcionirali najteže prekršaje koje dovode do nastanka prometnih nesreća.”,  zaključuje.

Nadamo se da će ove akcije uroditi plodom, ali i da će vozači u budućnosti obraćati više pozornosti na prometna pravila.