Home Izdvojeno HEP: Rješavamo probleme učestalih nestanaka električne energije

HEP: Rješavamo probleme učestalih nestanaka električne energije

PODIJELITE

Na prijedlog Kluba vijećnika MOST-a, na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća u Dnevni red uvrštena je točka Problem učestalih nestanaka električne energije na dijelu Turopolja – područje napajanja zračnih dalekovoda, ZV Kravarsko, ZV Lukavec, ZV Veleševec. Zlatko Majetić, voditelj terenske jedinice, u opsežnom izvještaju predočio je uzroke problema čestih nestajanja struje, kao i rješavanja istih te što sve HEP radi na ovom području kako bi poboljšao pružanje usluga krajnjim korisnicima. Naglasio je kako je opskrba električnom energijom u središtu Velike Gorice, ali i na širem gradskom području stabilna.

No s njim se ne slažu mnogi građani koji nam se redovito javljaju po pitanju čestih nestanaka električne energije. Tako mještanin iz Gladovca Pokupskog kaže da se ne poštuju najavljeni termini isključenja električne energije te da znaju biti prekoračeni od 30 minuta pa do sat vremena. 

Vijećnik Alan Milan Šembera (MOST), čiji je Klub vijećnika i inicirao ovu raspravu, iznio je problem struje u Lazini Čičkoj. – Nestaje struje, nestaje vode, kvare se uređaji. Rekord je, dok sam bio kod kuće pa sam izbrojao, da je nestalo 30 puta struje u jednom danu. To vam ide kao light show – nestane, nema je pola minute, vrati se pa je opet pola minute ima pa je pola minute nema i tako neprekidno.

Gradonačelnik Dražen Barišić rekao je da i u Gradićima često nestaje struje, ali da on to ne zbraja. – Da ima crnih rupa, ima ih sigurno, ali ima i nesavjesnih građana koji ne održavaju šume gdje prolaze vodovi.

Majetić je istaknuo da je nadzemna 20 kV mreža izložena nizu vremenskih nepogoda, djelovanju ljudi, ptica i drugih životinja, da na postrojenje negativno utječu ledena kiša, snijeg, udara groma i snažni vjetrovi. – Imamo problema sa zimskim olujama i velikim količinama mokrog snijega. Stotinu stabala palo je na vod. Javljaju se problemi uslijed velikih oborina – poplave i klizišta. Dodatni faktor koji povećava utjecaj vremenskih nepogoda je zapuštenost šuma, drveća i ostalog raslinja.Podsjetio je da je Pokupsko u siječnju 2016. godine tri dana bilo bez struje i da su dva mjeseca kasnije u zimskoj vremenskoj nepogodi pod teretom zaleđenog snijega popucale vezne žice na 27 željezno-rešetkastih stupova zračnog voda Kravarsko. – Temeljem nastalih događanja iz siječnja i ožujka 2016. godine, HEP ODS d.o.o. Elektra Zagreb napravio je program sanacije elektroenergetske mreže navedenog područja u kojem je predviđeno kabliranje kritičnih dionica prespajanje dijela mreže zračnog dalekovoda ZV Kravarsko na kabelski vod HAC JUG i zračni vod ZV Lekenik, te izrada povezane kabelske mreže između ZV Kravarsko i ZV Lekenik od Cvetković Brda do Gornjeg Dragonošca.

Tako je u godinu i pol dana, odnosno do 30. studenog ove godine, postavljeno 45 kilometara podzemnih naponskih vodova naponske razine 20 kV s 12 rasklopišta i dvije zamjenske trafostanice. U sve to HEP je uložio 20 milijuna kuna. Istovremeno, izvan funkcije stavljeno je 36 kilometara zračnih dalekovoda.

U Planu sanacije u 2018. godini je na ZV Veleševec puštanje pod napon 20 kV kabela od Jagodnog do Ribnice i trafostanice Novo Čiče 5, zatim na ZV Turopolje kabliranje dijela 20 kV DV u Kučama duljine tri kilometra i na ZV Lukavec kabliranje dionice DV 20 kV duljine 4,5 kilometra od Donjeg do Gornjeg Dragonošca.

Na kraju je zaključeno da će gradonačelnik inicirati sastanke s HEP-om i ostalih institucijama da se problemi nestanka električne energije u navedenim naseljima čim prije riješe.

Elektra Velika Gorica napaja područje površine 570 kilometara kvadratnih iz trafostanice 110/20 kV Velika Gorica u Novom Čiču preko 14 kabelskih i 8 nadzemnih 20 kV vodova. Ima 446 trafostanica i 46 zaposlenika. Električnom energijom opskrbljuje 31 tisuću korisnika.