Home Izdvojeno U Goričkom klubu mladih održavaju se Dani mladih

U Goričkom klubu mladih održavaju se Dani mladih

Održat će se radionica mindfulnessa te predavanje "Sve je u glavi".

PODIJELITE

Novi radni tjedan u Goričkom klubu mladih počinje današnjom Foto/video radionicom. Prvi sastanak polaznici su imali prošli tjedan, a snimali su recenziju odgledanog filma. Sutra se održava treća radionica “Što ti sad hoćeš?” koja srednjoškolcima pomaže u snalaženju i učenju novih znanja.

Srijeda je, kao po običaju, rezervirana za sastanak Debatnog kluba. – Traju pripreme za turnir, a uvijek se traže novi članovi – poručuju iz Goričkog kluba mladih.

U četvrtak počinju Dani mladih. Organizirane su tri radionice i predavanje usmjereni na mentalno zdravlje mladih. Prva radionica mindfulnessa održat će se u četvrtak u 19 sati, a svi zainteresirani trebaju se prijaviti na e-mail gorickiklubmladih@gmail.com.

– Mindfulness ili usredotočena svjesnost je sposobnost usmjeravanja pažnje na trenutno iskustvo iz trenutka u trenutak tako da je um otvoren, promatra sa znatiželjom i bez prosuđivanja. Obraćanje pažnje na sadašnji trenutak donosi mnoge dobrobiti za čovjeka, kako kod nošenja s mnogim problemima tako i kod povećanja cjelokupne kvalitete života. Cilj radionice je nakratko upoznati svoj um, vidjeti kako on funkcionira te kroz iskustvo osjetiti što znači biti svjestan u sadašnjem trenutku – objašnjavaju iz GKM-a.

Sudionici radionice dobit će i bazično znanje o funkcioniranju mozga kako bi bolje shvatili mindfulness. Radionica će većim dijelom uključivati iskustvo svakog pojedinca i grupno reflektiranje na određenu vježbu. Radionicu će voditi Ivana Kurtov, diplomirana socijalna pedagoginja.

U petak GKM u prostorijama kluba organizira radionicu igre GO te drugo predavanje u sklopu Dana mladih koje će se, s početkom u 19 sati, održati u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Predavanje “Sve je u glavi” održat će Josipa Šimac, studentica 5. godine diplomskog studija psihologije na Hrvatskim studijima te objasniti zašto ljudi koji pate od psihičkih poteškoća teže traže pomoć.

– Problemi i poremećaji vezani uz mentalno i duševno zdravlje imaju visoku prisutnost u društvu, često kroničan tijek i kao takvi predstavljaju jedan od prioritetnih javno-zdravstvenih problema današnjice. Problem sa psihičkim zdravljem pogađa svaki segment života osobe. Ako nije adekvatno liječen, može znatno narušavati kvalitetu života, kako same osobe, tako i obitelji i okoline s kojom je ta osoba u doticaju. Predrasude i strah od stigme glavni su razlozi zbog kojih osobe koje pate od psihičkih smetnji ne traže stručnu pomoć ili pomoć odluče potražiti prekasno – kažu iz GKM-a te pozivaju sve zainteresirane da dođu na predavanje.

Prostor GKM-a na drugom katu Galženice otvoren je svaki dan od 17 sati.