Home Izdvojeno Mladi virtuozi predstavljaju Hrvatsku u Berlinu

Mladi virtuozi predstavljaju Hrvatsku u Berlinu

PODIJELITE
Violončelistica Latica Anić i pijanist Krešimir Starčević predstaviti će Hrvatsku u Berlinu. U četvrtak, 5. svibnja održat će koncert u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu u prostorijama hrvatskog konzulata. Ugostit će ih veleposlanik Ranko Vilović, a koncert će početi u 18 sati.
Predstavit će se sa skladbama F. Schuberta (Sonata u a-molu, D.821), R. Schumanna (Fantasiestücke, op. 73) te B. Papandopula (Rapsodia concertante).
Latica Anic
Latica Anić nakon poduke violončela u razredu Mihovila Karuze na glazbenim školama u Omišu i Splitu, godine 2010. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje studira u razredu Valtera Dešpalja. Aktivno je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih violončelista i pedagoga kao što su Enrico Dindo, Gustavo Tavares, Miklós Perényi, Jérôme Pernoo, László Fenyö, Jens Peter Maintz i Wolfgang Emanuel Schmidt, a kao stipendistica  zaklade Musik und Jugend pohađala je seminare V. Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Liechtensteinu. Prošlu akademsku godinu provela je u Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Lászlóa Fenyöa. Pored brojnih nagrada na državnim natjecanjima pobijedila je i na Međunarodnom  violončelističkom natjecanju u austrijskom Liezenu te na Trećem hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Kao solistica nastupila je uz Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačku filharmoniju, ansambl Zagrebačkih solista, Splitski komorni orkestar te Stuttgartski komorni orkestar. Solističke nastupe također je ostvarila i u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji te Švicarskoj, a u komornim sastavima i na Dubrovačkim ljetnim igrama te na festivalu Next Generation u švicarskom Bad Ragazu.
Kresimir Starcevic
Krešimir Starčević klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u razredu Andreje Markulin. Diplomirao je 2013. godine u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademijiu Zagrebu, a u sklopu programa Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u razredu Stefana Vladara. Dobitnik je prvih i drugih nagrada na županijskim i državnim natjecanjima. Između ostalih, u dva navrata osvojio je treću nagradu na Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić. Usavršavao se kod mnogih uglednih pijanista i pedagogate nastupio na brojnim festivalima. Menadžer je i jedan od osnivača tvrtke Cristoforium Art. Nastupio je na festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Samoborska glazbena jesen, Riječkeljetne noći i drugi. Kao komorni glazbenik surađuje sa nekima od najboljih mladih hrvatskih glazbenika. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRTa i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu podvodstvom dirigenata Saše Britvića, Pavla Dešpalja i Mladena Tarbuka