Home Izdvojeno Goričani imaju prilike upoznati turski film, književnost, glazbu i gastronomiju

Goričani imaju prilike upoznati turski film, književnost, glazbu i gastronomiju

PODIJELITE

Nakon Dana indijske kulture, nova manifestacija u Veliku Goricu donosi dašak države na dva kontinenta – Turske. Dani turske kulture manifestacija je koja će Velikogoričanima približiti euroazijsku zemlju s bogatom kulturom i poviješću. Dani turske kulture trajat će do 22. travnja, a posjetiteljima je na raspolaganju niz sadržaja kroz koje će se predstaviti Turska.

Hrvatskoturska udruga (3)

aa– Velikogoričanke i Velikogoričani imat će priliku upoznati se sa turskom fotografijom, turskim filmom, književnošću, glazbom i gastronomijom. Osobito mi je drago što ćemo moći pogledati tri sjajna turska filma. Njihova kinematografija je nevjerojatno snažna, moderna i velika. Ona svake godine proizvede 70-80 dugometražnih igranih filmova. Neki od filmova, poput Zimskog sna, prošle su godine pobijedili na festivalu u Cannesu gdje su dobili Zlatnu palmu. U svijetu su poznati i mnogi turski pisci, a mi ćemo ovih dana predstaviti čak 12 književnika i njihovih djela koji su prevedeni na hrvatski jezik – kaže Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

U subotu, 18. travnja, u Kinu Gorica od 19 sati je na rasporedu film “Leptirov san”, drama snimljena prema istinitoj priči o dvojici mladih pjesnika koji žive u turskoj provinciji Zonguldak 40-ih godina dvadesetog stoljeća. Trude se objaviti svoje stihove u poznatom književnom časopisu i bore se s problemima kao što su bolest, neimaština, prisilni radovi u rudnicima te Drugi svjetski rat. U svoj toj zbrci upoznaju prelijepu djevojku Suzan.

“Istanbulske priče” turska je drama koju možete pogledati u nedjelju, 19. travnja, u 19 sati, a to je film koji se sastoji od pet moderniziranih klasičnih priča koje objedinjuje vješto napisan scenarij Ümit Ünala, dok svaku pojedinu priču režira drugi redatelj. Priče i likovi se isprepliću, a Istanbul, grad kontrasta i vlastite magije nam priča svojih pet priča o likovima kao što su Čarobni frulaš, Snjeguljica, Pepeljuga, Uspavana ljepotica i Crvenkapica.

Posljednji film u Danima turske kulture je film “Rana na srcu” koji će biti prikazan u utorak, 21. travnja, u 19 sati, a govori o učitelju razredne nastave i idealistu Nazimu, koji odlazi u mirovinu te se vraća kući u Istanbul nakon 15 godina provedenih u jednom siromašnom selu u istočnoj Turskoj. Dok ga njegova djeca uljudno ignoriraju, potajno ga prezirući zbog toga što je umjesto svoje obitelji odabrao vlastite ideale, on počinje novi (noćni) život kao vozač taksija.

Hrvatskoturska udruga (2)

Također, u Pučkom otvorenom učilištu otvorena je izložba “Odrazi” turskog fotografa Sultana Selima Kira, koja se može pogledati do 26. travnja.

Hrvatskoturska udruga (4)

– Fotografije koje pokazujemo velikogoričkoj publici nastale su snimanjem manje i više poznatih Veduta Istambula u odrazima lokava kiše. Riječ je o 19 fotografija, od kojih su šest u crno-bijeloj tehnici, a ostale u boji – ističe Beus Richembergh.

Manifestacija “Dani turske kulture” završit će druženjem uz “Turkish delights party”, večer turske glazbe, kave i gastronomije, u srijedu, 22. travnja, u Clubu 100 s početkom u 20 sati.