Home Gospodarstvo Gorica dobiva novi ulazak u Zagreb, očekuje se smanjenje gužvi u prometu

Gorica dobiva novi ulazak u Zagreb, očekuje se smanjenje gužvi u prometu

Gradit će se vijadukt preko Ranžirnog kolodvora, produžetak Sarajevske

PODIJELITE
Foto: Ilustracija / Arhiva

Nakon sedam godina, ove bi se jeseni trebao dogoditi konkretan pomak u projektu izgradnje vijadukta preko Ranžirnog kolodvora s kojim bi se Zagreb spojio na Sarajevsku ulicu. Radovi su najavljivani i 2020. godine, no do toga nije došlo.

Podsjećamo, taj novi dio prometnice bit će novi ulazak u grad Zagreb te bi trebao omogućiti smanjivanje gradskih gužvi. Dogovore oko toga vodile su Hrvatske autoceste i Grad Zagreb, no zbog problema s imovinsko-pravnim odnosima koji grad Zagreb nije riješio već sedam mjeseci, Ministarstvo prometa je preuzelo palicu. Hrvatske autoceste bi tako sljedeći mjesec trebale raspisati natječaj za izgradnju novog vijadukta.

Odluka je da se u projekt ide bez Zagreba te će isti financirati HAC. Riječ je o projektu od 65 milijuna eura, a koji uključuje 4,5 kilometra tramvajske pruge te 1,8 kilometra ceste (produžetka Sarajevske), kao i gradnju vijadukta preko Ranžirnog kolodvora. Taj produžetak Sarajevske spajao bi se na čvor Jakuševec te bi se tako oslobodio prometni čep jer bi se vozačima olakšao prometni put prema zagrebačkoj obilaznici ili autocesti Sisak.

Najavljuje se da će radovi krenuti na jesen 2024. godine i trebali bi trajati nešto više od dvije godine.