Home Gospodarstvo GLAS pokrenuo peticiju za zabranu eksploatacije šljunka na jezeru Čiče

GLAS pokrenuo peticiju za zabranu eksploatacije šljunka na jezeru Čiče

Potpisivanje peticije počinje u petak, 11. svibnja, na gradskim trgovima Velike Gorice, a može se potpisati i online.

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Građansko-liberalni savez (GLAS) održao je danas u Velikoj Gorici konferenciju za medije na kojoj su govorili predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i potpredsjednik Goran Beus Richembergh te predsjednica GLAS-a Velike Gorice Stela Dragica Svračak o zabrani komercijalne eksploatacije šljunka na jezeru Čiče i njegovo privođenje svrsi sportsko-rekreacijskog centra na korist svim stanovnicima Grada Velike Gorice.

Podsjetili su da je Urbanističkim planom za uređenje još 2012. godine predviđeno da dio područja jezera i oko njega bude sportsko-rekreacijski centar. Prozvali su državnu i lokalnu vlast da se po tom pitanju ne radi ništa, dok se s druge strane šljunak iz jezera divljački eksploatira čime se ugrožava sigurnost građana. Stoga su pokrenuli potpisivanje peticije kako bi na taj način potaknuli odgovorne da se stvari pokrenu s mrtve točke.

– Situacija s jezerom Čiče je jako teška. Javnu akciju pokrećemo kako bismo uz potporu građana ekoloških udruga i drugih političkih stranaka, zaustavili devastaciju jezera i natjerali vlasnike parcela, koncesionare za vađenje šljunka i našu gradsku upravu i vlast da konačno privede svrsi jezero kao sportsko-rekreacijski centar kako je to i predviđeno još 2012. godine Urbanističkim planom za uređenje. Mi moramo spasiti naše jezero Čiče i učinit ćemo sve što je u našoj moći da se skupi što više potpisa kako bismo peticiju mogli predati Vladi Republike Hrvatske jer se radi o strateški važnom rezervoaru vode čiju zaštitu traže i dokumenti Europske unije – rekla je predsjednica GLAS-a Velike Gorice, Stela Dragica Svračak. Osim Vladi RH, peticiju će čelnici GLAS-a predati i Gradskoj upravi Velika Gorica.Potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh istaknuo je što je sve predviđeno od sadržaja na jezeru Čiče UPU-om iz 2012. godine. – Urbanistički plan uređenja je definirao da se na tom prostoru među sadržajima nalazi vodeni park s bazenima i wellness centrom, prostor za jedriličarski i streličarski centar, sportska igrališta, parkovi za odmor i piknik, adrenalinski sportovi s carting stazom te veslačkim centrom kao i centar za ribolov i ronjenje. Predviđena je i zona za izgradnju hotelskih kapaciteta, tri kupališta i ugostiteljski sadržaji koji bi zaokružili ponudu najveće potencijalne kontinentalne turističke rivijere u Hrvatskoj.

Beus Richembergh je upozorio da nije poznato u kakvom je trenutnom stanju dno jezera jer je zadnje sonično mjerenje provedeno prije 15 godina. – Upozoravamo da je zbog divljačkog kopanja došlo do formiranja vrlo strmih obala. To je sigurnosno pitanje za naše građane. Na jezeru nije dozvoljeno kupanje, ali naši građani se kupaju na svoju odgovornost. Obale su vrlo strme, opasne s virovima. Zadnje sondažno mjerenje ultrazvukom, koliko se mi sjećamo je provedeno 2003. godine i tada je utvrđeno da je dno jezera vrlo neravnomjerno. Postojali su pojedini sprudovi od 5 metara dubine i neki od oko 40 metara dubine. Budući da su pojedini koncesionari na jezeru posljednjih godina koristili grtalice koje idu i do 80 metara, sad se zapravo osnovano sumnja, s obzirom na ogromnu količinu šljunka koja je izvađena u međuvremenu za potrebe izgradnje autocesta, da je došlo do protoka i da je dno jezera još više neravnomjerno, no pravo stanje stvari ne znamo.Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a i bivša ministrica graditeljstva rekla je kako oni samo traže da zakon primjenjuju i država i grad Velika Gorica. – Kad je riječ o jezeru Čiče, oni koji su dobili eksploataciju šljunka imali su obvezu sanacije dijelova i oni to ne rade. Mi samo tražimo da Zakon primjenjuju i država i grad Velika Gorica, da u sklopu eksploatacije sanacije koja nije napravljena, da bude napravljena i da se na to obvežu i investitor i Grad. Daljnje eksploatacije nema dok onaj dio koji je eksploatiran se ne privede namijeni, a to je zona sporta i rekreacije. To je dugi i teški put. Ako se na ovakav način nastavi eksploatacija jezera Čiče, to će biti trajno devastiran prostor koji se neće moći spasiti – rekla je Mrak Taritaš.

Potpisivanje peticije počinje u petak, 11. svibnja, na gradskim trgovima Velike Gorice. Može se potpisati i putem Interneta, a potpisni listovi bit će distribuirani u svaki dio grada.