Home Izdvojeno Dispečeri hitne medicine održali predavanje u Centru za odgoj i obrazovanje

Dispečeri hitne medicine održali predavanje u Centru za odgoj i obrazovanje

PODIJELITE

U Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica danas je održana javno-zdravstvena akcija povodom Međunarodnog dana sestrinstva. Akciju pod nazivom “Šest pitanja koja život znače” organizirala je Udruga dispečera hitne medicine u suradnji s Centrom. Edukacija je provedena za djelatnike Centra za odgoj i obrazovanje kao i djelatnike srodnih ustanova. Medicinska sestra u Centru, Maja Omrčen, nije bila u situaciji da treba nekome pružiti prvu pomoć na radnome mjestu. Usprkos tome, svjesna je nužnosti stalne edukacije.

– Današnje predavanje je bilo vrlo poučno, kako za naše djelatnike tako i za naše korisnike u Kolodvorskoj. Bilo bi dobro da i češće organiziramo tako nešto jer je svima nama to potrebno.Uloga dispečera od velike je važnosti kada treba usmjeriti pozivatelja na koji način može pomoći unesrećenoj osobi. Stoga se redovito odlazi na edukacije, a imaju usavršene i komunikacijske vještine kako bi što lakše pružili pomoć putem telefona.

– “Šest pitanja koja život znače” su: Tko može pomoći, gdje se dogodio hitan slučaj, kako se može pomoći, zašto se pomaže, je li dostupan automatski vanjski defibrilator za isporučivanje prvog šoka i kako pružiti kardiopulmonalnu reanimaciju – otkrio je Robert Šafran, dopredsjednik Udruge dispečera hitne medicine.

U Velikoj Gorici dostupna su 4 AVD-a i to u Zračnoj luci, kod Lidla, na Tržnom centru i u Zrakoplovnoj školi Rudolfa Perešina.I dok su u Zagrebačkoj ulici djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje prolazili dio edukacije namijenjen njima, korisnici Centra u Kolodvorskoj ulici učili su što sve trebaju znati prilikom poziva hitnoj službi.

– Upoznavali smo ih o najosnovnijim stvarima o tome koja je njihova kućna adresa, mjesto u kojem žive, broj hitne medicinske službe. Predstavili smo medicinske dispečere koji stoje iza telefona, oni su mogli napokon vidjeti glas koji s njima razgovora. Oduševljen sam toplinom i odazivom prema svemu onome što su upoznali – rekao je Šafran.

Prije dolaska u Veliku Goricu, dispečeri su edukaciju održali u Puli. Međunarodni dan sestrinstva obilježit će i narednih dana u drugim krajevima Hrvatske.