Home Izdvojeno Gimnazije sve manje popularne, nadareni osmaši Zagrebačke županije upisivali su jedan strukovni...

Gimnazije sve manje popularne, nadareni osmaši Zagrebačke županije upisivali su jedan strukovni program

PODIJELITE

Portal srednja.hr zatražio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja podatke o upisima u srednjoškolske programe za nastavnu godinu 2023/24 i oni su iznenađujući.

Osmaši Zagrebačke županije s najviše bodova (80+) upisivali su gimnazije, ali na vrhu ljestvice prosječnih bodova našao se je program tehničara za mehatroniku.

Dok su upisnici u opći i prirodoslovno-matematički program velikogoričke gimnazije u prosjeku donosili 74,03, odnosno 72,92 boda, budući mehatroničari iz Samobora nose u prosjeku 74,32 boda, a velikogorički 72,41.

Osim gimnazijskih programa u Gorici, Samoboru, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Zelini, u top deset nalaze se još program za zrakoplovnog tehničara (72,39) u ZTŠ Rudolfa Perišina Velika Gorica te tehničari za računalstvo iz Zaprešića (71,20).

Zanimljivo je također da su za upis u velikogoričku opću gimnaziju bila potrebna samo 66,23 boda, a u prirodoslovno-matematičku samo 60,39 bodova. Naspram tome, za upis na dva spomenuta mehatronička programa bilo je potrebno više od 65 bodova.

Više podataka i kompletnu tablicu možete vidjeti na srednja.hr.