Home Izdvojeno Gdje na sanjkanje u Gorici i okolici?

Gdje na sanjkanje u Gorici i okolici?

PODIJELITE

Snježnom pokrivaču najviše se vesele najmlađi, koji često nagovore roditelje da izvuku sanjke i odvedu ih na najbližu nizbrdicu. Velika Gorica i okolica puni su mjesta za zimske radosti. Grad je, dok još traju praznici, ipak prazan ali na nekim gradskim i okolnim brdima se okupljaju djeca i odrasli.

Trg Franje Tuđmana često je glavno sanjkalište u centru grada s kojeg nerijetko odjekuju dječji smjehovi. Turopoljska udruga skauta tako svake godine svoje članove vodi na sanjkanje upravo ondje, na poznata ‘brda’. Prije Trg nije bio tako uređen pa su se djeca iz okolnih kvartova drugačije snalazila.

sanjkanje2

– Mi smo se uglavnom sanjkali po susjednim ulicama i brdima od nakupine snijega. Prije je bilo puno više snijega pa su i brda bila puno veća. Imali smo ulaz u garažu kroz koji smo se voljeli spuštati s vrećama, a sanjkali smo se i po školskom dvorištu. – rekla nam je Lucija koja živi blizu centra Velike Gorice.

– Prije, dok još nije bilo brda na ‘Tuđmancu’, sanjkali smo se i grudali u Cvjetnom naselju kod srednje škole, točnije kod vrtića na brdu. – saznajemo od Dore.

Snijegu ne odolijevaju niti odrasli, a poseban doživljaj bio je i za kućne ljubimce koji su znatiželjno gurali njuške u snijeg.

pas u snijegu

Jedno od poznatijih mjesta u blizini Velike Gorice je izletište i trenutno klizalište Ključić brdo. Za školarce je klizanje besplatno, jedino trebate ponijeti svoje klizaljke. Ukoliko ih nemate, najam je samo 10 kuna. U blizini Ključić brda nalazi se i Velika Buna koja sa okolnim selima broji mnogo djece.

– Mi smo se uvijek sanjkali  kod potoka u Velikoj Buni. To je zapravo brdo kod Velike Bune, zimi smo se tamo okupljali. – govori nam Martina iz Velike Bune.

ključić brdo izletište klizalište

Mnoga sela u okolici Gorice nalaze se u blizini nasipa pa time olakšavaju djeci da naprave staze za sanjkanje. Tako je poznato i sanjkalište u Kušancu, koje s godinama ima sve manje i manje posjetitelja. Udaljeno je tek 10 minuta automobilom od centra.

– Ovdje je prije dolazilo puno više djece i roditelja, sjećam se da su tu dolazile kolone auta. Djeca su se od početka ulice igrala i vukla na sanjkama. Sada dolaze ljudi vikendima ali to nije usporedivo s time kako je bilo prije. – saznajemo od Katice iz Kušanca.

DSC_5884

Mraclin zato ne odustaje od svoje tradicije. Njihovo poznato mjesto za sanjkanje je ‘Škarpa’ kod pruge koju tako oduvijek zovu.

– Tamo se sanjkalo i prije 30 godina. Još uvijek dosta djece ide tamo na sanjkanje, sada se nažalost snijeg puno kraće zadržava na zemlji. Ovog vikenda je bilo preko 20 djece tamo, i svaki dan ih ima. – rekao nam je Vlado Vinetić iz Mraclina.

sanjkanje1

Turopolje kroz godine ima sve veći broj stanovnika, a tako i djece koja traže mjesto za zimske igre.

– Mi smo išli na nasip ili ispred igrališta nogometnog kluba Turopoljac. Tamo su se svi sanjkali i grudali. To je bilo najprihvatljivije mjesto jer je bilo najmanje prometa na tom mjestu, a i bilo je najsigurnije. – rekao nam je Stjepan.

snjezni-spust-2

Gdje god bili, zimske radosti i sanjkanje su uvijek odlična igra za uljepšati dan. Ako živite u centru grada, a imate osobni automobil, gore navedena mjesta nisu daleko. Uz posjet tim sanjkalištima imate mogućnost razgledati predivnu prirodu prekrivenu bijelim pokrivačem.

Fotografije: Vlado Vinetić i Dario Drvodelić