Home Gospodarstvo FOTO Vlastito cvijeće otvara radna mjesta: Gorica kod Kušanca pokreće proizvodnju cvijeća,...

FOTO Vlastito cvijeće otvara radna mjesta: Gorica kod Kušanca pokreće proizvodnju cvijeća, posao će dobiti osobe s invaliditetom

PODIJELITE

U Velikoj Gorici kreće projekt „Hortubuz”, koji će osobama s invaliditetom olakšati ulazak u svijet rada, ali biti im i značajna hortikulturna terapija. Nedaleko groblja u Kušancu Grad će izgraditi dva plastenika od 600 m2, a cvijeće će saditi i na 10.000 m2  otvorenog prostora.

– Znači, sve u jednoj razini, sa pokretnim objektima kako ne bi trebalo ishoditi posebne dozvole i nadam se da ćemo većinu sredstva povući iz fondova Europske unije – kaže direktor VG komunalca, Dragan Perić.

Proizvodnja Cvijeca I Edukacija Osoba S Invaliditetom (6)

Osim što će grad uzgajati cvijeće za svoje potrebe, u proizvodnji će priliku za posao dobiti osobe s invaliditetom, inače teško zapošljive skupine u društvu.

– Danas je teško pronaći posao, ali nadam se da će mi on negdje iskrsnuti – rekao nam je Martin Budimir, koji je zajedno sa svojim kolegama iz goričkog Centra za odgoj i obrazovanje, svoje umijeće u hortikulturi pokazivao u Parku dr. Franje Tuđmana. Sadili su kane i ostalo cvijeće. Kažu da u tome jednostavno uživaju.

Proizvodnja Cvijeca I Edukacija Osoba S Invaliditetom (7)

– Volim cvijeće i ono me jako veseli. Inače, mi imamo učeničku zadrugu u kojoj se bavimo cvijećem, jednostavno to obožavam –  dodao je Martin.

U sadnji čak 4800 ljetnica pridružili su im se korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb, koji su među 35 osoba s invaliditetom uspješno završili europski program “Edukosi” na Agronomskom fakultetu, zahvaljujući kojem su spremni za svijet rada.  Sličan gorički projekt „Hortubuz”, osobama s invaliditetom bit će i hortikulturna terapija.

– Taj projekt će zaživiti vrlo skoro, a bit će posvećen terapiji osoba s invaliditetom. Imat ćemo hortikulturnu terapiju sa biljkama koje i nama trebaju. Cvijeće ćemo saditi u gradu ili  će ići u daljnju prodaju – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Proizvodnja Cvijeca I Edukacija Osoba S Invaliditetom (24)

AAS Agronomskog fakulteta ističu važnost hortikulturne terapije za osobe s invaliditetom te pozdravljaju da i Gorica pokreće projekt sličan njihovom.

– Evo ovdje danas vidimo kako mnogi korisnici imaju potencijala u radu s biljkama, a puno je veća vrijednost što sam taj njihov rad ostavlja dobre rezultate na njihovo zdravlje. Iz projekta koji je kod nas nedavno završio vučemo jedno pozitivno iskustvo i nadam se da će uz Veliku Goricu i drugi gradovi prepoznati vrijednosti hortikulturne terapije – ističe prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić.

DelaliC-automobili-300– Ono što smo s projektom željeli postići jest edukacija osoba s invaliditetom u ukrasnoj hortikulturi, kako bi lakše mogli pronaći posao. Isto tako, nekim osobama je to služilo i kao hortikulturna terapija. To je nešto što je zadnjih godina u Europi sve popularnije i dobri se rezultati s time postižu – dodao je koordinator projekta ‘Edukosi’, Hrvoje Grajner.

Dovršetak velikogoričkog projekta „Hortubuz” i postavljanje plastenika u Kušancu, iz VG komunalca najavljuju već za iduću godinu.

[gmedia id=62]