Home Izdvojeno Aco i Sven gledali, njihovi sinovi osigurali Gorici ostanak

Aco i Sven gledali, njihovi sinovi osigurali Gorici ostanak

PODIJELITE

U proljeće 1985. godine Aco Petrović i Sven Ušić s Cibonom su jurili prema vrhu Europe, a na kraju se i na njega popeli, zajedno s Draženom, Nakićem, Bečićem, Čuturom, Knegom… I predvođeni velikim Mirkom Novoselom. Točno 30 godina poslije, u proljeće 2015., sjedili su na tribinama velikogoričke dvorane i navijali za Goricu. I za sinove Marka i Davida. Marko Petrović (24), rođen šest godina nakon što je tata Aco prvi put postao prvak Europe, zabio je Ribola Kašteli 20 koševa u ključnoj utakmici sezone, a dvije godine mlađi Svenov sin David Ušić (22) bio je prvo ime utakmice s 23 koša i 12 skokova. Pomogao je i sjajni Roko Rogić (13 koševa, devet skokova, pet asista), a sve to skupa donijelo je Goričanima ostanak u prvoj ligi.

– Gledajući cijelu sezonu, bilo bi nepravedno da nismo uspjeli – rekao je trener Zvonimir Kovačević, talentirani 36-godišnji stručnjak koji je u najvažnijoj utakmici sezone bio bez najboljeg igrača Bariše Krasića.

A bez njega nije išlo glatko. Lijepo popunjene tribine pratile su utakmicu u kojoj se Gorica dvije i pol četvrtine nije uspjevala odvojiti, iako gostima utakmica nije imala poseban značaj. Aco je sve to gledao mirno, staloženo, bez uzbuđivanja, a bivši suigrač Sven hodao je po tribinama, savjetovao igrače, živcirao se…

– Uh, koliko je lakše igrati nego gledati… – sa smiješkom je rekao Sven, koji je na sličan način oduvijek pratio i svoje kćeri Sennu, Simonu i Mariju na odbojkaškim utakmicama.

Tek oko 25. minute Gorica je otišla na 11 razlike i preuzela kontrolu nad utakmicom. Nije sve išlo glatko, ali sama završnica bila je lišena svake drame. Goričani su mirno utakmicu priveli kraju, ostavivši iza sebe trostrukog europskog prvaka Split, koji će se za ostanak u ligi morati izboriti kroz dvije utakmice s Hermes Analiticom.

DelaliC-automobili-300

– Ovo je velik uspjeh za naš klub, čestitam i igračima i svima u klubu na učinjenom ove sezone – sretan je bio trener Kovačević.

Prva sezona je, dakle, apsolvirana, uljepšalo je ovu utakmicu i darivanje bivših igrača Nine Primorca i Vlade Pašalića u poluvremenu utakmice, a sad slijedi novi korak. Košarka u Velikoj Gorici ima publiku, na posljednjoj utakmici sezone okupili su se valjda svi Velikogoričani koji su ikad probacili loptu kroz mrežicu, a sad je tu i neophodno iskustvo. Bariša Krasić vjerojatno više neće igrati, najavio je odlazak u mirovinu, ali ova momčad uz jedno ili dva pojačanja može biti vrlo uspješna u svojoj drugoj prvoligaškoj sezoni.

 

GORICA – RIBOLA KAŠTELA 87-79 (24-29, 20-14, 22-19, 21-17) 

GORICA: Gazić, Majcunić 10, Ušić 23, Petrović 20, Joksimović, Kuga, Lebo, Herendić 13, Rogić 13, Lončar 6, Pešut 2.

RIBOLA KAŠTELA: Klarica 2, Rašetina 8, Biočić, Blažević, Ćubela 21, Došen 11, Šipić 11, Rosso, Oršulić 12, Jukić 14.

 

LIGA ZA OSTANAK, TABLICA: 

1. Jolly JBS 10-6, 2. Gorica 8-8, 3. Ribola Kaštela 8-8, 4. Vrijednosnice Osijek 7-9, 5. Split 7-9.