Home Izdvojeno FOTO Vincekovo: Održavanje stare tradicije za bogatu i rodnu vinogradarsku godinu

FOTO Vincekovo: Održavanje stare tradicije za bogatu i rodnu vinogradarsku godinu

Ovaj događaj pokazuje da tradicija i dalje živi jer se i dalje koriste stari simbolični načini zahvaljivanja lozi

PODIJELITE

Danas se u Kostanjevcu, u kleti Vlade Mikulčića, predsjednika Udruge vinara i vinograda Grozd, održalo tradicionalno Vicekovo. Ovaj dan označava početak nove vinogradarske godine. Simbolično se orezivala vinova loza, poškropila se starim vinom, a vinari su imali zadatak predvidjeti i kakav će urod biti u ovoj godini.

Vlado Mikulčić izrazio je nadu da će se i u buduće Vincekovo moći održavati u većem broju, baš kao i danas. “Svečanom ceremonijom i orezivanjem smo obilježili početak nove vinogradarske godine. Mi vinogradari smo uvijek optimisti i nadamo se da će svaka nova godina biti bolja nego prethodna. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je prošla godina bila izuzetno dobra i pamtit će se nakon dvije godine mraza.”, govori Mikulčić te dodaje kako se nakon dvije godine mraza ove tražila bačva više.

“Nakon dvije godine pauze smo održali tradicionalno Vincekovo. Svi se volimo okupljati za stolom i uz finu kapljicu uživati morali smo obilježiti dan kada to sve počne, a to je upravo danas. Uz ceremoniju smo se zahvalili trseku da nam bude plodonosan i u ovoj godini”, rekao nam je Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske koja svake godine uz vinare organizira ovu proslavu.

Ovaj događaj pokazuje da tradicija i dalje živi jer se i dalje koriste stari simbolični načini zahvaljivanja lozi. “Ceremonijal se sastoji od rezidbe trseka, nakon toga gradonačelnik i župan na lozu objese špek i kobase koje simboliziraju veličinu uroda. Trs okitimo i očekujemo da će biti rekordna berba, a onda ga župnik blagoslovi. Nakon toga se trs zalijeva starim vinom, a tri se rozge stavljaju u vrč pa prenesu u toplu prostoriju. Par tjedan nakon toga na temelju pupova ocjenjujemo kakva će biti vinogradarska godina. Ceremoniju prate tamburaši s pjesmom.”, objašnjava Mikulčić tradiciju.

Vinogradarima želimo sretan dan njihovog zaštitnika i bogat urod u nadolazećoj godini.