Home Crna Kronika FOTO/VIDEO Pronađena još dva improvizirana laboratorija na velikogoričkom području

FOTO/VIDEO Pronađena još dva improvizirana laboratorija na velikogoričkom području

Stvorili su idealne uvjete za uzgoj 333 stabljike „marihuane“ različitih visina

PODIJELITE
Foto: PUZ

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom i 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Neovlaštena proizvodnje i prometa drogama“ i „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici potvrdili su sumnju da su osumnjičeni muškarci protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, s ciljem proizvodnje i preprodaje konoplje tipa droga, na području Velike Gorice uporabom uređaja za emitiranje svjetlosti, ventilaciju i filtriranje zraka stvorili uvjete za umjetni uzgoj bilja u kojima su potom sadili konoplju tipa droga, a koju su po sazrijevanju sušili, usitnjavali, vagali i prepakiravali te potom su tako pripremljenu drogu preprodavali.

Policijski službenici su u srijedu, 15. prosinca 2021. godine, pretragom kuće, skladišne hale i drugih prostorija na području Velike Gorice pronašli dva improvizirana laboratorija za uzgoj konoplje tipa droga i u njima ukupno 333 stabljika konoplje tipa droga visine od 15 do 100 cm ujedno je pronađeno ukupno 86.788 grama konoplje tipa droga pakirano u 15 različitih pakiranja, zatim 33 grama smole konoplje tipa droga, predmeti za usitnjavanje i pakiranje droge kao i uređaji za osvjetljavanje te protok i ventilaciju zraka.

Isto se tako, sumnja se da su dvojica osumnjičenih protivno odredbama članka 3. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, na za sada neutvrđen način nabavili automatsku pušku kalibra 7,62 mm s pripadajućim spremnikom i 30 komada puščanog streljiva kalibra 7,62×39 mm čije je nabavljanje i posjedovanje građanima zabranjeno te da su također nabavili i bez prethodnog odobrenja neovlašteno posjedovali veće količine vatrenog oružja i streljiva čije je nabavljanje i posjedovanje građanima zabranjeno ili dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje.  Navedeno su skrivali  u hali na području Velike Gorice kojom su se koristili.

Tijekom pretrage kuće, skladišne hale i drugih prostorija tako je potvrđena sumnja i pronađeno: jedna automatska puška kalibra 7,62 mm, s pripadajućim spremnikom i 30 komada puščanog streljiva kalibra 7,62×39 mm,  jedan pištolj marke crne boje, kalibra 6,35 mm, s pripadajućim spremnikom i pet komada pištoljskog streljiva kalibra 6,35 mm,  jedna lovačka puška marke crne boje kalibra 12 s pripadajuće četiri lovačke patrone kalibra 12 i 379 komada puščanog streljiva kalibra 7,62x39mm.

Od osumnjičenih osoba je tijekom kriminalističkog istraživanja oduzet određeni novčani iznos za koji se sumnja da je pribavljen preprodajom droge.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

– Na području Policijske uprave zagrebačke ove godine bilježimo 1.781 zapljenu droge što je za 50 zapljena više nego prošle godine. Od ukupnog broja zapljena droge najviše je zapljena konoplje tipa droge (marihuana, hašiš i stabljike konoplje tipa droge) zatim slijede zapljene amfetamina i MDMA( tzv. Ectasy) i kokaina – otkrili su iz PU zagrebačke.