Home FOTO VIJEST FOTO Vesela 13. Posavska kobasijada: Pristiglo 110 uzoraka kobasica, špeka, gibanica…

FOTO Vesela 13. Posavska kobasijada: Pristiglo 110 uzoraka kobasica, špeka, gibanica…

Razgovarali smo s pobjednicima, evo tko radi najbolje kobasice i gibanice

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Subota je u Veleševcu bila vesela – održala se 13. Posavska tradicionalna kobasijada. Bilo je tu mnogo kobasica, špeka, šunki, salama, ali i finih domaćih kolača. Okupilo se mnogo degustatora te ukupno 110 izlagača koji su prezentirali svoje najbolje proizvode. Kako nam govori Nevenka Vučin, predsjednica KUD-a Veleševec jako su zadovoljni odazivom natjecatelja, ali i degustatora: “Žiri je imao puno posla i teško je bilo izdvojiti najbolje proizvode. Svake godine imamo sve više uzoraka i posjetitelja jer smo proširili ovu manifestaciju i izvan Općine Orle.”, govori i dodaje da je cilj ovu manifestaciju podići na još višu, profesionalnu razinu.

Prijavljeni su se natjecali u nekoliko kategorija, a u onoj, mnogima najbitnijoj, za najbolju kobasicu i špek, odnio je Dalibor Vučin iz Veleševca, prošlogodišnji viceprvak, a ovogodišnji pobjednik. Ispričao nam je kako se nije nadao pobjedi: “Bavim se ovime amaterski. Ovo je zajednička pobjeda mojih prijatelja i mene jer se zajedno okupljamo i to radimo. Meso je od domaćih svinja, bitan je zrak, svi sastojci, a dim je među najbitnijim dijelovima.”, govori i dodaje kako mu je drago da može razveseliti ljude svojim proizvodima.

Štefica Kovač, nagrađena za najbolju gibanicu, priznala je da je zbog brojnih pohvala koje je do sada primila i očekivala pobjedu: “Spremila sam orahnjaču, makovnjaču i gibanicu sa sirom. Sve je to po receptu moje mame, po starinski. Koristim domaće namirnice, sve je to jednostavno.”

Osim domaće hrane ocjenjivalo se bijelo i crno vino te domaća rakija. U žiriju je bio i Radovan Arbanas, tajnik Udruge vinara i vinogradara Grozd koji nam je komentirao stanje domaćih vina i rakija. “Vina su danas bila korektna, zadovoljavajuća. Vidi se da vinarima nedostaje izobrazbe jer ima još prostora za napredak. Podloga je dobra, ali nedostaje nadogradnja. Bolja su bila bijela vina, no tako je često na natjecanju jer je teže složiti crno vino. Predlažem svima da se učlane u udrugu i više nauče obilascima i predavanjima.” Komentirao je te dodao da su rakije bile jako dobre “Od sedam uzoraka, sve su bile tu negdje po bodovima, tu se vidi jako dobra kvaliteta.”

Uz ocjenjivanje održao se i prigodni program uz nastupe KUD-a Veleševec i gostiju. Pokrovitelj 13. Posavske tradicionalne kobasijade je Općina Orle.