Home Kultura FOTO U Velikoj Gorici obilježen Međunarodni dan plesa

FOTO U Velikoj Gorici obilježen Međunarodni dan plesa

PODIJELITE

Tri dana trajao je program obilježavanja Međunarodnog dana plesa. U petak su održane radionice u školama gdje je umjesto satova tjelesnog odgoja organiziran sat plesa. Profesorica Maja Đurinović u Pučkom otvorenom učilištu održala je predavanje 1960-e u Zagrebu: Formiranje suvremene plesne scene. Subota je bila rezervirana za reviju velikogoričkih plesnih klubova, a nedjelja za film ”Plesačica”.– Malo prije revije smo imali jedno zagrijavanje ispred POUVG. Nadam se da su se svi dobro zabavili. Vidio sam da je bilo i neplesača, odnosno gledatelja koji su se priključili. Baš jedna lijepa scena, onako, masovna koreografija – rekao je Gordan Križaj, predsjednik Plesnog kluba ”Megablast”.U dvorani Gorica na reviji velikogoričkih plesnih klubova publika je imala priliku vidjeti i uživati u plesu i djece i nešto starijih skupina. Posebno atraktivan nastup imali su na svili Ina Radić i Valentina Bata, članica Udruge Traumatic Arts i voditeljica treninga plesa na svili u Velikoj Gorici.– Ples na svili je atraktivna disciplina koja proizlazi iz cirkusa i u zadnje vrijeme je popularna kao rekreacija ili kao tjelovježba i po novom se može vježbati u Velikoj Gorici u prostoru Plesnog kluba Vega – rekla nam je Valentina.

Na pozornicu su izašli i članovi Akrobatskog rock ‘n’ roll kluba Velika Gorica koji djeluje na području grada još od 2005. godine. Predstavili su se s mini formacijom II Buble gum i parom Dorotea i Ivan Ernest te ženskom juniorskom formacijom Mustre.– Brojimo 150 članova od kojih imamo svjetske i klupske prvake Hrvatske. Treninzi se održavaju u OŠ Nikole Hribara te pozivamo svu djecu koja su voljna plesati da dođu k nama, a više informacija mogu pronaći na našem webu i Facebook stranici – rekla je pomoćna trenerica Akrobatskog rock ‘n’ roll kluba Velika Gorica, Mirela Kotrman.

Sportsko-plesni klub Vega aktivan je 15 godina. Iza sebe imaju niz medalja i sjajnih plesača koji nastupaju na svim prvenstvima i kupovima. Dobitnici su i nagrade Grada Velika Gorica, Turopoljska podgutnica.

– U klubu trenutno brojimo 70-ak članova kroz pet formacija i mnogo parova. Naši parovi su od 2006. godine u top 10 svijeta. Imali smo europske i svjetske prvake, europsku broncu, svjetske kupove pobijedili i tako dalje. Tim načinom planiramo ići i dalje i takve rezultate naši novi klinci bi voljeli ostvariti, a mi ćemo dati sve od sebe da u tome uspiju – rekao je Tomislav Odžić iz Sportsko-plesnog kluba Vega.Na Međunarodnom danu plesa predstavili su se najmlađi članovi Vege među kojma su i državni prvaci. U Vegi su dobrodošli svi plesači, od 6 do 66 godina.

– Klinci su sve. Ako je njihov maksimum da budu peti u državi, bit će peti u državi, ako je njihov maksimum da budu treći na svijetu bit će treći na svijetu – to je naš zadatak da to napravimo s njima i to je naš moto. Do sada nema onoga koji je počeo plesati, a da u godini dana nije osvojio barem jednu medalju kod nas – rekao je Odžić.

Velikogoričke mažoretkinje nedavno su proslavile svoj 21. rođendan. U Pučkom otvorenom učilištu predstavili su se sa seniorskim sastavom jer se juniori pripremaju za državno prvenstvo koje se za dva tjedna održava u Virovitici. Ako tamo prođu kvalifikacije, ići će na europsko prvenstvo u Prag. Djeluju u 4 sastava, od dječje do seniorske skupine. Štefica Antolić je trenerica Velikogoričkih mažoretkinja i pleše već 20 godina.– U Velikoj Gorici nije postojalo ništa osim folklora i mažoretkinja kojma sam se ja priključila. To je sklop i baleta, akrobacija i drugih raznih plesnih tehnika – rekla nam je Štefica.

Međunarodni dan plesa u Velikoj Gorici obilježava se drugu godinu zaredom, a Gordan Križaj se nada kako će to prijeći u tradiciju. – Nadamo se da će to prerasti u tradiciju i da ćemo nastaviti s takvim akcijama i programima u budućnosti.

S obzirom na velik broj plesača i klubova u gradu, ali i odličnih rezultata koje svi postižu diljem Hrvatske i svijeta, ne sumnjamo da će se Međunarodni dan plesa u Velikoj Gorici organizirati i sljedeće godine.

Foto: Zlatko Srbelj

Posted by Kronike Velike Gorice on Tuesday, April 24, 2018