Home Izdvojeno FOTO Veliko slavlje u Pučkom otvorenom učilištu

FOTO Veliko slavlje u Pučkom otvorenom učilištu

PODIJELITE

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica proslavio je 77. rođendan. Svečanim programom u Pučkom otvorenom učilištu korisnici su obilježili ovaj poseban dan kada smo se svi prisjetili koliko je važno integrirati u društvo i one različite od nas.

Od 1939. godine Centar za odgoj i obrazovanje brine o djeci i mladima s intelektualnim teškoćama. Do danas je kroz njega prošlo oko tri tisuće korisnika. Trenutno je petero učenika na dugotrajnom smještaju. Ostala djeca vikende i blagdane provode u udomiteljskim obiteljima, a svega je 20-ak učenika na tjednom smještaju. 2009. godina bila je prekretnica za Centar. Od tada se intenzivno radi na tome da što manje djece bude u domu, a što više u udomiteljskim obiteljima.

-Uvijek smo bili otvoreni, ali smo se dodatno otvorili prema lokalnoj zajednici što znači da djeca mogu ostati u svojim redovnim školama zahvaljujući stručnom potencijalu koji naš centar ima.-rekla je Ivanka Mijić, pedagog iz Centra za odgoj i obrazovanje.Centar za obrazovanje - 77 godina (27)

30 zaposlenih defektologa djeci svakodnevno pružaju pomoć. U osnovnoj školi je 83 učenika, 25 je odraslih polaznika koji su obuhvaćeni programom radno-okupacijskih aktivnosti. A djelatnici centra brinu se i za još 70-ak djece.

Na proslavi rođendana bila je i ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić.     -Bilo je predivno promatrati ovaj program kojeg su izvela djeca od kojih mnogi ljudi koji ne poznaju tu problematiku ne bi ni očekivali, koji imaju predrasude. Pohvaljujem rad svih djelatnika Centra jer se vidi da se i u skromnim mogućnostima može postići jako puno i mislim da je bilo tko iz Europe došao to vidjet da bi nam mogao pozavidjeti.-rekla nam je ministrica Juretić.

Čestitku su uputili i zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ksenija Čuljak.Centar za obrazovanje - 77 godina (19)

-Od srca našem Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži želim čestitati 77 godina postojanja u ime Grada Velike Gorice, želim im dati punu podršku u daljnjem djelovanju i radu. Izuzetno smo ponosni što Grad Velika Gorica ima titulu Grada prijatelja djece i upravo i ovaj spomenuti Centar koji toliko dugo djeluje u Republici Hrvatskoj itekako daje velik doprinos da Grad Velika Gorica potvrđuje da smo s pravom Grad prijatelj djece i budite sigurni da i programi i projekti koje smo pripremili za godine koje slijede da ćemo taj status kao i do sada, znati opravdati.-rekao je Kolarec.

-Ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati svim stručnim djelatnicima i ostalim zaposlenicima koji zaista brinu o korisnicima i učenicima centra. Danas smo vidjeli da je zaista uložen veliki trud i rad sa njima.- rekla nam je pročelnica nakon završetka svečanosti poslije koje su se svi uzvanici uputili u prostor Centra u Zagrebačkoj ulici.Centar za obrazovanje - 77 godina (15)

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica je među najstarijim domovima sa školom za djecu i mlade s intelektualnim poteškoćama. Djelatnici Centra brinu da se njegovi korisnici jednog dana osamostale za život u zajednici. Stoga je važno da cijela društvena zajedica pomaže njihovu integraciju u društvo i prihvati sve različitosti koje nose sa sobom jer time pokazuju da je svatko od nas jedinstven i poseban.

Kako je bilo na svečanosti, pogledajte u galeriji.

[print_gllr id=47497]

Foto: Mario Žilec