Home Gospodarstvo FOTO Uz brojne stručnjake otvoreni Dani kriznog upravljanja na VVG-u

FOTO Uz brojne stručnjake otvoreni Dani kriznog upravljanja na VVG-u

PODIJELITE

Jutros je na Veleučilištu Velika Gorica održano otvorenje Međunarodne znanstveno-stručne konferencije “Dani kriznog upravljanja” koja traje sve do 28. svibnja. Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Krizno upravljanje u današnjem svijetu postaje sve relevantnije. Pandemija je promijenila naš način života te izazvala najgore posljedice. Pri suočavanju s pandemijom je bilo ključno upravo krizno upravljanje na razini cijelog svijeta. Stručna znanost u kriznom upravljanju ima ključnu riječ, a takve ljude stvara ovo Veleučilište i na tome vam čestitam. Jedino tako možemo biti spremni odgovoriti na sve vrste katastrofa i krizne situacije.”, govori ministar Božinović te ističe važnost provođenja Vladine Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. Kroz Strategiju su planirana 82 projekta ukupne vrijednosti 13.6 milijardi kuna, ponajviše europskih sredstava.

Dekan Veleučilišta, Ivan Toth, istaknuo je zadovoljstvo suradnjom koja traje već 16 godina: “Postigli smo suradnju u cijeloj regiji. U početku nam je nedostajalo literature, a sada, u 16 godina imamo gotovo 10 000 stranica stručnog teksta koji su velik doprinos za sigurnosnu situaciju u regiji.”Program konferencije traje sve do 28. svibnja, a uključuje Okrugli stol na temu “Formalno obrazovanje u vatrogastvu”, panel “Međunarodni odgovor na razorne potrese u Turskoj i Siriji” te kamp kriznog menadžmenta koji će se održati kroz vikend u Jastrebarskom.

“Svi mi Velikogoričani smo zaista ponosni na naše Veleučilište koje daje dodatnu vrijednost života u našem gradu, ne samo akademsku već i društvenu te gospodarsku. Velika Gorica je prepoznala važnost ove institucije i stoga bila osnivač ovog Veleučilišta. Kada čujem da ima gotovo 1400 studenata, to me čini izuzetno ponosnim i jedino što mogu je u ime gradonačelnika čestitati Upravnom vijeću, dekanu i svim suradnicima na svemu što su postigli.”, izjavio je Neven Karas, zamjenik gradonačelnika.Župan Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, istaknuo je čast da može sudjelovati na ovoj konferenciji koja traje već 16 godina. “O važnosti okupljanja stručnjaka iz područja kriznog upravljanja najbolje govore vremena u kojima se nalazimo – uzmimo samo kao primjer poplave, potres, migrantske krize.. To je naša stvarnost koja zahtijeva pravovremene reakcije, a koje će uvijek biti kvalitetnije ako iza njih stoje planiranje, educiranje, provođenje mjera te koordiniranje službi na svim razinama.”, objašnjava Kolarec te ističe kako je povezivanje stručnjaka i akademske zajednice ono što je potrebno i u budućnosti te da je zadovoljan s operativnim snagama na razini Županije.O važnosti zajedničkih iskustava i koordinacije govorio je i državni tajnik i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Naglasio je i kolika je važnost područne i lokalne zajednice u kriznim situacijama kojih Hrvatska u zadnje vrijeme ima mnogo. Nakon otvorenja je uvodno predavanje održao Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za nacionalnu sigurnost.