Home Izdvojeno FOTO Učenicima deficitarnih zanimanja dodijeljene stipendije

FOTO Učenicima deficitarnih zanimanja dodijeljene stipendije

PODIJELITE

Tridesetero učenika Srednje strukovne škole dobili su danas od gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića ugovore o dodjeli stipendija. Time Grad već godinama potiče učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja.

– Stipendije se dodjeljuju na tri godine, mjesečno iznose 500 kuna. Ovo je osma generacija stipendista. Do sada je oko 200 učenika dobilo stipendije. Veliki dio njih radi u struci nakon školovanja, a neki su nastavili s daljnjim obrazovanjem. Najveći dio zadržao se u Velikoj Gorici. Stipendije dodjeljujemo kako bismo potaknuli razvoj obrtništva i drugih dijelova gospodarstva te zadržali mlade da nastave živjeti u Velikoj Gorici – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.obrtnici-stipendije-4

Nekada su cijele obitelji živjele od obrta, a danas je sve manje učenika koji se odlučuju školovati za ta, sada već deficitarna zanimanja. U Hrvatskoj je posljednjih godina intenzivan trend zatvaranja malih obrtništava, a u Velikoj Gorici ove je godine prvi put zabilježen manji broj otvorenih obrtništava u odnosu na ona koja su se ugasila.

– Neka zanimanja izumiru, ali vremena se mijenjaju, pojavljuju se nova zanimanja – rekao nam je Vlado Mikulčić, predsjednik udruženja obrtnika Velike Gorice, zabrinut što je sve manje alatničara, tokara, strojobravara, remenara, stolara. – Mislim da bi nas to sve trebalo zabrinuti, grad bez obrtništva ne može, bez određenih zanimanja, npr. bez vodoinstalatera se ne može.obrtnici-stipendije-11

Mikulčić je podsjetio da je 2015. godine bilo podjednako otvorenih i zatvorenih obrtništava u Velikoj Gorici. – Nadamo se da će ovi mladi ljudi koji su danas dobili stimulans i poticaj od grada, nakon ovog trogodišnjeg strukovnog školovanja nastaviti s cjeloživotnim obrazovanjem i danas-sutra postati majstori i otvoriti vlastite radionice i da će moći primiti na naukovanje buduće generacije učenika strukovnih zanimanja – zaključio je Mikulčić.

U gradu je trenutno nešto više od 1 200 obrtnika, a prije osam godina bilo je oko 1 700. Ove godine zatvoreno je oko deset obrta.

[print_gllr id=61664]