Home Gospodarstvo FOTO U Novom Čiču traju radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog...

FOTO U Novom Čiču traju radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra

Mještani naselja, ali i šire imat će velike koristi od svih projekata koji se trenutno odvijaju u Novom Čiču

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Radovi na Vatrogasnom domu u Novom Čiču i novom projektu Edukativnog centra i Društvenog centra Novog Čiče u punom su jeku, a važnost je prepoznata u svim segmentima. Veliku pohvalu dao je i gradonačelnik Dražen Barišić. “Za Novo Čiče je ovo jedan od najbitnijih i najvažnijih projekata. Za ovaj kompleks, koji sada ide u završnu fazu uređivanja nakon nekoliko godina, zaslužan je KUD Čiče i realizator Stipo Duvnjak. Ovaj objekt će dati novu dimenziju ukupnog razvoja. Bit će poduprijet s međunarodnim novcima i dati šansu da stari objekti dobiju još veću funkciju.”

Cilj ovog centra je da bude edukativan i da se uče vrijednosti koje postoje i koje su ljudi koji su ovdje doselili stvorili. “Te navike i životne vrijednosti ćemo kroz stvaranje nečega, promicati za naše mlade. Ovaj edukativan centar je vrlo važan i vrijedan. Očekujemo da ćemo sljedeće godine imati useljenje i programe. Tada će biti još veći užitak ovdje boraviti.”, zaključio je.

U Društvenom centru Novo Čiče održavat će se radionice, a među njima i radionica prerade lana koja će s vremenom postati glavna lokacija upravo za takve aktivnosti. Stipo Duvnjak, koji nam je već jako dobro objasnio kako će projekt izgledati, malo je bolje objasnio zašto je izrada lana toliko važna. “Težište nam je centar za izradu lana za širu regiju. Vrlo nam je potreban i mislimo da ćemo nakon izgradnje imati još više toga za pokazati našim gostima i da ćemo privući još veći broj gostiju.”

Projekt Društvenog centra traje dvije godine i za njega je KUD Čiče dobio gotovo dva milijuna kuna. “Osim radionica dobili smo priliku da uložimo u nošnje, tambure i računala, kao i u edukaciju te da zaposlimo nekoliko osoba. Ovo je prilika našim udrugama da se prijave na ovakve projekte. Idemo dalje, navikli smo na rad i stvaranje i ponosni smo na taj projekt.”

Cijeli kompleks je zamišljen tako da omogućimo osobama koje dolaze da ostanu ovdje na nekoliko dana, imali bi smještaj za spavanje, a preko dana bi mogli sudjelovati na edukativnom dijelu. “Cilj nam je da dođe netko iz šire regije. Imamo plan da prodaju naš proizvod iz Turopolja.”

Osim radova na Edukativnom centru i Društvenom centru, trenutno traju i radovi na Vatrogasnom domu u Novom Čiču. Zvjezdan Čurla, predsjednik DVD-a Novo Čiče ispričao nam je da im je vrlo drago da se ova investicija pokrenula jer je društvo staro već više od 100 godina, a dom je u lošem stanju. “Imamo puno udruga koje se u ovom trenutku nemaju gdje okupljati, pa će izgradnja novog doma nama, a i svim našim mještanima i okolnim naseljima uljepšati i pojednostaviti živote. Bit će nam svima ugodnije i lakše jer ćemo dobiti mjesto za druženje.”

Inače imaju preko 70 aktivnih članova i 50-ak djece te sudjeluju na svim natjecanjima. Godišnje imaju oko 10 intervencija te koriste dva vozila, a novi Vatrogasni dom koristit će im i kao veći prostor za opremu.

Trenutno se radi na prvoj fazi izgradnje doma DVD-a Novo Čiče. Pri završetku radova će dom imati oko tisuću kvadrata, od čega će u prizemlju biti oko 600 kvatrata, prva etaža 300. Ukupna vrijednost je 4,5 do pet milijuna kuna. “Nakon ove faze brzo krećemo s podizanjem zidova, prve i druge deke, kada će prostor dobiti svoju fizionomiju. Vrijednost radova u ovoj fazi je 600 tisuća kuna”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Napomenuo je kako je ovo jedno od starijih i kvalitetnijih DVD-ova te da su vrlo bitni za razvoj zajednice.