Home FOTO VIJEST FOTO U Mraclinu veselo uz starinska jela od krumpira i zabavne igre

FOTO U Mraclinu veselo uz starinska jela od krumpira i zabavne igre

Društvo žena organiziralo je manifestaciju "Po starinski" na kojoj se mogu isprobati starinska jela od krumpira, a osmišljene su i aktivnosti za najmlađe

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić / Arhiva 2021.

Da nam je svima nedostajalo druženja i zabavnih zajedničkih aktivnosti na otvorenom pokazuju razna događanja u gradu i okolici. Tako se danas u Mraclinu na Drevovom gruntu okupilo mnogo mještana i gostiju koji su uživali u manifestaciji “Po starinski”. Ovaj događaj, koji za cilj ima očuvati stare vrijednosti, organiziralo je Društvo žena Anđela Lovreković.

Predsjednica društva, Vesna Tafra ispričala nam je o čemu se radi: “Ovo je već naš četvrti događaj, a glavna tema ove godine je krumpir i jela od krumpira. Nastojimo očuvati stara jela i stare recepte od zaborava. Tako recimo danas imamo bijele žgance s tropom ili lukom, gulaš sa lulekima i knedle sa šljivama. To je sve tijesto u kojem se nalazi krumpir.

Luleki, knedli i žganci s tropom

Posjetitelji su i više nego uživali u ovim specijalitetima, a glavni dokaz za to bio je dugačak red za hranu. Kako nam govori Vesna Tafra, dio namirnica poput luleka ili njoka te knedla su izradile ranije i zamrznule pa su ih na lokaciji kuhali. “Bile smo jako skeptične s obzirom na situaciju te da će biti malo ljudi. Međutim odaziv je velik pa nam je malo žao da nismo više hrane skuhale.”

Osim hrane i pića za odrasle su i najmlađi mogli uživati u radionicama kojima je glavni motiv također bio – krumpir. Voditeljica radionica, Jelena Cvetnić, osmislila je razne igre za djecu: “Na ovim radionicama djeca mogu istraživati načine korištenja krumpira, osim za hranu on se može koristiti i u likovnom izražavanju. Primjer je da od krumpira napravimo pečat, uzeli smo i kukuruz pa smo im dali priliku da istražuju kako se s time igrati – mogu raditi kućice, olupiti ga i igrati se zrnjem. A od malih zrna krumpira i čačkalica mogu izrađivati likove”. 

Uz igre krumpirom djeci je bilo vrlo interesantno crtati pečatima, ali i modelirati domaći plastelin u boji koji su organizatori prethodno izradili. Bio je tu i natjecateljski dio gdje su djeca u kanticama mogla prenositi krumpire i natjecati se tko će ih brže prenijeti s jedne hrpe na drugu.

Uz jela koja su posjetitelji mogli, Anđele su priredile domaći pekmez od šlif i domaće starinske kolače koji se mogu kupiti na manifestaciji. Za dobar ugođaj pobrinuo se TS Lajbeki.

Foto: Katarina Drvodelić