Home FOTO VIJEST FOTO Bogat program tradicionalne Žirovine u Turopoljskom lugu

FOTO Bogat program tradicionalne Žirovine u Turopoljskom lugu

Plemenita opčina turopoljska uz ostale sudionike organizirala je edukativan, zabavan i interesantan program za sve generacije

PODIJELITE

Plemenita općina turopoljska danas održavanjem Žirovine u Turopoljkom lugu održava svoju dugogodišnju tradiciju. Riječ je o gotovo cjelodnevnom događaju kod lugarnice Čardak koji je osmišljen s ciljem pokazivanja bogatstva šuma te poticanja građana na boravak u njima. “Cijelo naše događanje za cilj ima povezivanje čovjeka s Turopoljskim lugom koji je uvijek bio središnja točka našeg Turopolja. Ime našeg grada zapravo znači velika šuma, koja se nekada protezala od ovih dijelova pa sve do Plesa i Kurilovca.”, govori nam župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj Odrčić.

Ime ovog događanja je Žirovina ili kako neki kažu Žirovinsko Spravišće. Župan Juraj Odrčić nam je objasnio što taj naziv zapravo znači: “U prošlosti je od iznimne važnosti bilo koliko je rodilo žira za ishranu turopoljske svinje. POT bi krajem kolovoza poslao komisiju da ispita koliko je žira nateplo. Ako je dobro nateplo onda bi se objavilo koliko je žira i koliko svinja može ući u šumu, a i kolika će biti cijena te ispaše. Ta cijena nije se nazivala placovina, već žirovina. Nakon komisije se spremala fešta pa je tako i to ime nastalo.”

Stanje žira je jako loše zbog hrastove stjenice

 

Upravo zadatak izvještavanja stanja u našim šumama i ove godine imao je Damir Brebrić, šumarnik Plemenite općine turopoljske. Stanje je zbog hrastovih stjenica, nažalost, jako loše: “Trenutna je situacija je jako loša zato što ovaj nametnik koji se pojavljuje već godinama, koji je uvezen iz Amerike nema predatora koji bi ga suzbio. Riječ je o hrastovoj mrežastoj stjenici. U lipnju se čini kao da će sve roditi, no kasnije sve počne žutjeti jer stjenica posiše sve, a žir počinje opadati ili se deformira. I ove godine će urod biti jako slab.

Aktivnosti na Žirovini su ove godine pripremili skauti TUR-a te Avanturopolje. Uz to će se na Žirovini predstaviti nova knjiga “Povijest Plemenite opčine turopoljske” Ivana Rožića, velikogorička šumarija održat će izlaganje na temu stanja turopoljskih šuma, a Ministarstvo poljoprivrede predstaviti natječaje i programe za poljoprivredu. “Plemenita opčina turopoljska je više od udruge u povijesnom, kulturnom dijelu te kroz borbu za zemljišne zajednice, a uz to je i ovlaštena za uzgoj turopoljske svinje, naše izvorne pasmine. Zagrebačka županija stoji iza Plemenite općine turopoljske i redovito pratimo njihov rad i odlične projekte”, objašnjava Martina Glasnović, predsjednica županijske stranačke organizacije Zagrebačke županije.

Danas će se održati i izlaganje o Selečkom mostu koji će uskoro krenuti u izgradnju. O tom projektu govorit će načelnik Općine Orle Ervin Vujica. “Trenutno završavamo izvedbeni projekt, još neke sitnice trebamo riješiti. Izvođača imamo i čim je projekt gotov krećemo s radom. Uvijek nas dočeka neko iznenađenje pa želimo sve dobro pripremiti da nemamo problema. Važnost Selečkog mosta je zbog ljudi donje Posavine, a tu je i turistički potencijal”, objašnjava.

Brojne aktivnosti za najmlađe i odrasle

Čitav prostor kod lugarnice danas nudi neku zanimljivu aktivnost, a djeci će možda najzanimljiviji biti izviđači. Naime, skauti su pokazali kako podići logor, točnije, podigli su šest šatora i zapalili vatru na kojoj kuhaju gulaš. “Došlo je 30-ak izviđača podići jedan pokazni logor. S obzirom na to da ovdje ima zabavnog sadržaja i izviđačke aktivnosti bi djeci mogle biti zabavne. Nadamo se da će djeca doći i pogledati o čemu se radi, a možda nam se netko od djece i pridruži pa dobijemo nove članove. Djevojke pripremaju gulaš za naše potrebe, no ako je netko hrabar može probati. “, govori nam predsjednik Udruge, Alen Konjević.

Govora će biti i o povijesti šuma te Turopolja za što će biti zaslužan Nikola Pejak koji će pričati narodne priče s područja turopoljskih šuma. Avanturopolje je zaduženo za aktivan odmor u prirodi. Tako ćete se moći upoznati s vožnjom na quadovima, isprobati airsoft i paintball, gađanje mete lukom i strijelom ili pak sjekirom.

Ne zaboravimo i na ukusna jela te zabavu koju pripremaju tamburaši. Ulaz je besplatan, a posljednja izlaganja na programu započinju u 17 sati.