Home Gospodarstvo FOTO U Kučama se gradi Vatrogasni dom

FOTO U Kučama se gradi Vatrogasni dom

PODIJELITE

DVD Kuče ove godine proslavlja 120 godina djelovanja. Iako na intervencije izlaze vrlo rijetko, tek jednom do dva puta u godinu dana, zbog velikog broja članova i volontera, prostorije koje koriste u Društvenom domu su nedostatne. Stoga je Grad Velika Gorica izdvojio sredstva za izgradnju novog vatrogasnog doma. Radovi su u tijeku, krov tek treba postaviti, a potom će krenuti i uređenje unutrašnjosti. Useljenje u novu zgradu planira se 2018. godine. Gradilište je jutros obišao gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

– Ove godine odlučili smo krenuti u prvu fazu. Radovi će za tri tjedna biti gotovi i to će biti jedan novi vatrogasni dom sa spremištem koje je standardizirano za najsuvremenije potrebe, s tim da će on imati svoj društveni i socijalni prostor gdje će se mještani družiti što nam je jako bitno za naše mlade vatrogasce. Krenuli smo s prvim ulaganjem od 550 tisuća kuna. U drugoj fazi će se urediti unutrašnjost, a onda i vanjski dio – rekao je gradonačelnik.Predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović, sretan je i zadovoljan što će vatrogasci konačno dobiti svoje prostorije.

– Za nas to puno znači jer već smo bili na knap s opremom, a treba nam i mjesta za ekipe koje se natječu jer okupljamo veliki broj djece i mladih. Trenutno je operativnih i aktivnih članova 70 u društvu i djece od 6-12 i 12-14 godina 50-60, oni malo variraju, ali povećava se broj, s time da imamo i oko 170 mještana koji pomažu DVD-u – rekao je Milatović.

DVD planira ove godine zamijeniti kombi jednim novijim, te uz pomoć Grada i Javne vatrogasne zajednice nabaviti pick up navalno vozilo kako bi bili operativniji.

– Sve više radimo na operativnim i združenim vježbama Župe Vukovina i Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice, provjera hidrantske mreže po mjestu, vježbamo i mi seniori i takmičarski i operativno. Intervencija nema previše, eventualno gašenje niskog raslinja – rekao nam je predsjednik DVD-a Kuče.DVD smješten je u Društvenom domu, a njegovim preseljenjem u novu zgradu, i druge će udruge dobiti svoj prostor.

– Imali smo prostorije za DVD u Društvenom domu, ali one nisu zadovoljavale potrebe tako da smo u dogovoru s Gradom krenuli u realizaciju ovog novog doma na koji smo jako ponosni. To će biti objekat kojeg će koristiti i vatrogasci i druge organizacije u našem selu. Imamo osam, devet udruga u Kučama. Ispraznit će se gore prostorije u Društvenom domu pa će se opet neka druga udruga moći useliti u te prostorije – rekao je Mirko Berković, predsjednik MO Kuče te dodao kako će do kraja tjedna biti dovršeno uređenje dječjeg igrališta na kojem je u tijeku zamjena sprava, a kreće se i s uređenjem tavanskim prostorija na sportskom objektu.

Vatrogasci u Kučama 120 godina DVD-a svečano će obilježiti u rujnu. Organizirat će se mimohod uz limenu glazbu te svečana sjednica. Koliko su članovi ovog DVD-a uspješni, pokazali su prošle godine na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Puli gdje je ženska ekipa osvojila treće mjesto.

Prošlog vikenda organizirali su na stadionu NK Turopoljca Drugi kup DVD-a Kuče i Prvi memorijal Srećko Sambolek.