Home Izdvojeno FOTO U Gorici zapaljen krijes, počela proslava Jurjevskih dana

FOTO U Gorici zapaljen krijes, počela proslava Jurjevskih dana

PODIJELITE

Velikogoričani su sinoć započeli proslavu Jurjeva paleći krijes u Parku dr. Franje Tuđmana. Krijes je pripremio izviđački odred Tur.

fa-turoplje-krijes-jurjevo-park-f-tudmana-6.jpg

aa– Velikogorički izviđači i ove su se godine odazvali na poziv Plemenite opčine Turopoljske. Napravili smo krijes u Velikoj Gorici, kako bi večer uoči Jurjeva na tradicijski način obilježili te važne dane. Ovo je istodobno poziv svim Velikogoričanima da u nedjelju dođu na središnju proslavu u Lukavcu – kaže predsjednik izviđačkog odreda Tur, Alen Konjević.

Paljenjem krijesa u Velikoj Gorici počelo je i obilježavanje Jurjevskih dana u Turopolju, manifestacije koju je ove godine Turistička zajednica pokrenula, okupljajući sve organizatore događanja i stavljajući ih pod jedan zajednički nazivnik.

fa-turoplje-krijes-jurjevo-park-f-tudmana-5.jpg

Simbolički, iza nas ostavljamo svo zlo i krećemo u rađanje novog života i buđenje proljeća. Svoj rođendan prigodno obilježava i velikogoričko Pučko otvoreno učilište.

– 23. travnja 1960. godine osnovano je Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i upravo iz tog razloga Plemenita opčina Turopoljska za nas je odlučila pripremiti ovaj prekrasan krijes. Inače, ove godine imamo dva rođendana. Jedan je rođendan Doma kulture, a drugi je rođendan našeg učilišta – ističe ravnateljica Barbara Grđan Odrčić.

fa-turoplje-krijes-jurjevo-park-f-tudmana-1-11.jpg

Paljenje krijesa budno je pratila povijesna postrojba Turopoljski banderij.

– Turopoljski banderij je prisutan jer je sv. Juraj njegov zaštitnik. Na svečanosti sudjeluje i FA Turopolje. Cilj nam je da obilježimo početak Jurjevskih dana u Turopolju i Velikoj Gorici – kazao je župan Plemenite opčine Turopoljske, Mihael pl. Pavišić.

fa-turoplje-krijes-jurjevo-park-f-tudmana-4.jpg

PROGRAM JURJEVSKIH DANA U TUROPOLJU

Četvrtak, 23. travnja

19.00h      Prikaz jurjevskih običaja u Mičevcu prema zapisima Višnje Huzjak u izvedbi KUD Mičevec

19.00h      Jurjevo u Velikoj Mlaki

Petak, 24. travnja

16.00h      Jurjevske spelancije na turopoljskom gruntu obitelji Dianežević

19.00h      Jurjevo u Gradićima uz koncert i paljenje krijesa

Subota, 25. travnja

17.00h       Turopoljski festival folklora, Park dr. Franje Tuđmana

Nastupaju članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice te gosti festivala iz Hrvatske (KUD Remetinec iz Varaždina, KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski bregi, KUD Mladost iz Odre, Pjevačko društvo „Turopoljke“ iz Hrašća, KUD Veleševec) i inozemstva KUD Rudine iz Livna (Bosna i Hercegovina), „Preloški muzikanti“ iz Preloga (Slovenija), KŠD Predgrad (Slovenija), FA „Oteks Folk“ iz Ohrida (Makedonija), KUD „Sloga“ iz Đenovića (Crna Gora), DFS Štvorlistok (Slovačka)

18.45h      Uprizorenje jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak, paljenje krijesa, Park dr. Franje Tuđmana

19.15h     Nastavak programa Turopoljskog festival folklora

19.00h      Jurjevo u Kurilovcu, paljenje krijesa

Nedjelja, 26. travnja

od 12h     Jurjevo u Starom gradu Lukavcu

15.00h -19.30h     Kulturno-umjetnički program, prikaz jurjevskih običaja (Turopoljski grunt uz domaće životinje, dječje radionice i pričaonice, kočije, povijesne postrojbe, sajam, koncert grupe Pirati)

17.00h     Svečano otvorenje, smotra povijesnih vojnih postrojbi

20.00h     Paljenje krijesa

od 20.30h   Glazbeni program, nastup grupe „Pirati“

[print_gllr id=23792]