Home Tradicija FOTO Turopoljsko Jurjevo u znaku 25 godina Turopoljskog banderija

FOTO Turopoljsko Jurjevo u znaku 25 godina Turopoljskog banderija

U Lukavec došlo 20 povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

PODIJELITE

Blagdan svetoga Jurja jučer je proslavljen u Starom Gradu Lukavcu u organizaciji Plemenite opčine turopoljske. Bogat i raznovrstan cjelodnevni program te lijepo vrijeme privukli su brojne posjetitelje. Mnogi od njih dolaze na Turopoljsko Jurjevo u Lukavec godinama, a nekima je ovo bila prva proslava Jurjeva. Veronika je iz Kanade, a u Hrvatskoj studira šest godina. U Lukavec je došla prvi put.

– Super je, prekrasno! Sad će skoro vatru upaliti. Probali smo gverc, sve prekrasno. Treba čuvati običaje, tradiciju i povijest – rekla nam je Veronika.Natalija dolazi na proslavu već četiri godine. – Ove godine smo najduže ostali, došli smo oko 15 sati kad je sve počelo. Vidjela sam većinu programa i dio jurjevskih krijesova i malo postavu unutra. Jako je lijepo, jako dobro. Održavanje tradicije, to je jako plemenito i mislim da se to treba i dalje nastaviti.

S cijelom obitelji stigla je i Radmila. – Danas nas je došlo dosta puno jer imamo veliku familiju pa smo se našli svi skupa, danas malo da uživamo. Inače je meni svake godine lijepo. S klincima se možemo prošetati, ima dosta zanimljivosti, jahali smo na konjiću, ima svašta, uzeli smo neke igračke.Od jutarnjih sati posjetitelji su se okupljali oko dvorca. Održane su radionice za djecu, izviđači i KUD-ovi predstavili su se sa svojim programom, a dojmljivo je bilo postrojavanje čak 20 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske.

U čast 25 godina Turopoljskog banderija, stigle su i postrojbe iz Mađarske te iz Tomislavgrada iz Bosne i Hercegovine. Grad Velika Gorica i POT poklonili su Turopoljskom banderiju za ovu lijepu obljetnicu vrijedan dar.– Nakon dugo godina, želja, priskrbili smo jedno vozilo, karavan za njih koji će im omogućiti da putuju po cijeloj Hrvatskoj. Lani smo imali 76 nastupa, izlazaka našega banderija. Dečki su svi volonteri, svi troše svoje cipele i svoje aute, a ovo je jedan način da im se odužimo i da imaju jednu manju brigu te da nas još bolje i bez brige predstavljaju u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.Vrhunac proslave bilo je paljenje jurjevskog krijesa. I ove godine za njega su se pobrinuli izviđači Turopoljske udruge skauta ”TUR”. Slagali su ga cijelo prijepodne.– Zahvaljujući pozivu i dugogodišnjoj suradnji s POT-om, dolazimo svake godine. Evo već nekoliko godina slažemo Turopoljski jurjevski krijes, trudimo se da on bude što ljepši i da zaista djeluje svečano – rekao nam je Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta “TUR”.Izviđači su složili i poligone, pokazali su kako se podižu šatori, vežu čvorovi, slaže svečana vatra. Poletarci su položili i prisegu te dobili odredsku maramu koju će nositi s ponosom oko vrata.Održavanje Turopoljskog Jurjeva u Lukavcu ima za cilj sačuvati običaje Turopolja, što prepoznaju i posjetitelji. – Htjeli smo da očuvamo našu tradiciju. Stoga u našem Jurjevu nisu u fokusu zmajevi i vitezovi, nego folklor, turopoljska kulturna baština. Mi bismo željeli da proslava svetog Jurja bude nešto što je u Irskoj Dan svetoga Patrika, da cijelo Turopolje zaživi s tim. Možemo reći da smo skoro došli do toga. Kroz ovaj vikend su se palili krijesovi u mnogim naseljima, folklorna društva su organizirala programe u svojim selima. Ova nedjelje u Lukavec gradu je veliko finale i završnica – rekao je župan POT-a.

Na proslavi je premijerno, na dar banderijalcima, predstavljena Koračnica Turopoljskog banderija za koju tekst i glazbu potpisuje Stjepan Vitez, a za ovu su je prigodu otpjevali članovi KUD-a ”Nova Zora” iz Donje Lomnice. Večer je završena velikim koncertom Miroslava Škore.

Plemenita opčina turopoljska je udruga koja okuplja oko 400 članova. Aktivni su tijekom cijele godine i osim Turopoljskog Jurjeva, organiziraju i druge manifestacije, od Vincekova, Kobasijade, Žirovine. Rade i na projektu revitalizacije turopoljske svinje te pripremaju knjigu o povijesti Plemenite opčine turopoljske.

Foto: Zlatko Srbelj

Posted by Kronike Velike Gorice on Monday, April 23, 2018