Home FOTO VIJEST FOTO Turopoljski čardaci na Danima europske baštine

FOTO Turopoljski čardaci na Danima europske baštine

PODIJELITE

Ovogodišnji Dani Europske baštine započeli su u Muzeju Grada Velike Gorice otvaranjem izložbe Ugodno i komforno stanovanje u obnovljenom turopoljskom čardaku koja uključuje fotografije 37 čardaka Željka Ljubeka iz četiri velikogoričkih naselja – Kuča, Mraclina, Buševca i Okuja. Grad je 2014. godine započeo sa dokumentiranjem tradicijske stambene arhitekture.

– Uvijek je problematična tema kuća koje nisu službeno zaštićene ali imaju ogromnu vrijednost. Ova dokumentacija je jedan od načina kako lakše pristupiti odlučivanju koji bi vid zaštite bio najbolji, jer je takvih etnografskih objekata jako puno. – govori Margareta Biškupić, ravnateljica Muzeja grada Velike Goricedanieubastine2015-17.

 

Muzej grada Velike Gorice, Ministarstvo kulture i gradonačelnik dodijelili su priznanja vlasnicima čardaka i time podržali njihov rad i doprinos. Dodijeljeno je 7 priznanja za objekte koji su posebno izdvojeni  radi načina na koji se pristupilo uređivanju. Jedan od dobitnika priznanja za uređenje svog čardaka iz 1909. godine bio je Josip Roginić iz Okuja. Veliki dio posla radio je sam, a dobio je i poticaje od Zagrebačke županije.  Sve je veća zainteresiranost za obnovu čardaka koji se prilagođavaju za suvremeni život u njima. Tako je u nekima  potrebno obnoviti samo detalje poput interijera. Mnogi su vlasnici svoje tradicijske kuće održavali i obnavljali vlastitim sredstvima. Radi se o pravim ljubiteljima baštine jer su tome posvetili mnogo pažnje i truda.Mario Cvetnić iz Mraclina već osam godina živi u starom čardaku sa svojom obitelji.
– Stalno radimo na obnavljanju i imamo još puno planova za njega, potrebna je obnova detalja kako bi bilo savršeno. Naš čardak izgrađen je 1906. godine.
danieubastine2015-7

 

Manifestacija traje još sutra, a uključuje događanja kao što su predavanje u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, dan otvorenih vrata u kuriji Modić- Bedeković u Donjoj Lomnici te otvorenje obnovljene kapele Svetog Ivana Krstitelja  u Buševcu. Mnogi dolaze istraživati park i staru građevinu Kurijiu Modić – Bedeković.

Dani europske baštine obilježavaju se s ciljem očuvanja tradicijskih vrijednosti. Važnost ovakvih objekata kojih u našem kraju ima mnogo i koja su izuzetno sačuvana je kulturna, tradicijska, gospodarska i turistička, ponosno su istaknuli organizatori ovog kulturnog događaja. Dani europske baštine u Velikoj Gorici organiziraju se već treću godinu, a u njima sudjeluje više od 50 zemalja. Ideja je omogućiti svakoj članici da svoju baštinu prezentira kao dio sveukupnog europskog kulturnog identiteta.

[print_gllr id=30726]