Home Izdvojeno FOTO Svečano obilježena godišnjica smrti Pavla Štoosa

FOTO Svečano obilježena godišnjica smrti Pavla Štoosa

PODIJELITE

Danas je u Pokupskom obilježena 155. obljetnica smrti Pavla Štoosa, narodnog preporoditelja, pisca i svećenika. U Osnovnoj školi predstavljen je njegov život i rad, a učenici iz Pokupskog i  Područne škole Pavao Štoos iz Kraljevca na Sutli izveli su prigodne recitacije i pjesme. Na mjestu gdje je Štoos prvotno bio sahranjen okupljeni su se pomolili, a potom su otišli na svetu misu. Inače, Pavao Štoos je ekshumiran i pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj.

–  Štoos je rođen u Dubravici, a ovdje je bio na službi pa nas to i veže s Pokupskim. 1999. godine Općina Pokupsko i Općina Dubravica postale su prijateljske općina i tada smo odlučili napraviti bistu Pavla Štoosa. Jedna je kod nas u Dubravici, a druga je ovdje koju smo mi darovali – rekao nam je   Franjo Štos, načelnik Općine Dubravica

Štoos je rođen u Dubravici 10. prosinca 1806. godine, a umro je na današnji dan 1862. godine u Pokupskom gdje je došao 1842. kao župnik.

– Svojim dolaskom on je donio nove ideje, ilirski preporod i u tom trenutku za hrvatsku vrlo važnom periodu, donio je prosvjetiteljstvo, nove nade i buđenje nacionalne svijesti. Na određeni način je promijenio život naših mještana. Tada je to bila velika hrabrost jer i tadašnja vlast u hrvatskoj nije trpjela tu ideju koju su donijeli preporoditelji. Imali smo čast što je kod nas boravio jedan veliki čovjek iz hrvatske povijesti  – istaknuo je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.