Home Izdvojeno FOTO Svakog tjedna u školu stižu zdravi domaći proizvodi

FOTO Svakog tjedna u školu stižu zdravi domaći proizvodi

PODIJELITE

Jednom tjedno u školu Nikole Hribara stigne 1 160 komada sezonskog voća. Za svakog učenika po jedna voćka. Ovaj tjedan, točnije u četvrtak kada smo bili u posjeti školi, to su bile jabuke. Nakon što pošiljka dođe u školu, kuharice voće slažu na pladnjeve kako bi sve bilo spremno prije odmora kada djeca objeduju.

Kuharica Manda Vujnović otkrila nam je što je meniju. – Danas za doručak imamo pecivo, salamu, sir, cedevita, mlijeko, čaj. Četvrtkom imamo voće. Onda za ručak imamo juhu goveđu, špinat, pire, svinjsko pečenje, kruh sa bučinim sjemenkama i imamo za užinu kolač piškote. Dolaze djeca po repete, a im damo koliko hoće.

– Topli obrok uglavnom je za učenike produženog boravka i PSP-a, a jelovnici se rade u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo. U ovoj školi pazi se da se djeca što zdravije hrane. Svaki razred ima svoj stol u blagavaonici – saznajemo od tajnice Ane Lovrić.

Razgovarli smo i s profesoricom tjelesne i zdravstvene kulture, Ivanom Cvetnić koja nam je rekla da ulaskom u pubertet djeca imaju smanjenju želju za tjelesnom aktivnošću. Porazna je činjenica da je Hrvatska pri samom vrhu ljestvice europskih zemalja u kojima je većina djece pretila. Evo pto savjetuje roditeljima. – Naša igrališta su prazna, a nudi se mnoštvo različitih sportova, željeli bismo roditeljima reći da ih učlane u neke klubove, bilo kojim sportom da se bave. Isto tako da im te mobitele i kompjutere maknu od njih. Samo ih informatika zanima, ništa drugo. Treba ih uključiti u neki sport.

Osnovna škola Nikole Hribara i još osam škola na području Velike Gorice kao i sedam škola iz drugih dijelova Zgarebačke županije, zahaljujući suradnji s Distributivnim centrom za voće i povrće, svojim učenicima nude zdrave domaće proizvode. Predstavnici Hribara uskoro će sa Savjetodavno službom Ministarstva poljoprivrede održati radionicu kako bi dodatno osvijestili važnost konzumiranja voća i povrća u školi te spriječili nepotrebno bacanje hrane.