Home Izdvojeno FOTO Stranci oduševljeni hrvatskim narodnim knjižnicama

FOTO Stranci oduševljeni hrvatskim narodnim knjižnicama

PODIJELITE

Gradska knjižnica Velika Gorica imala je čast danas biti domaćin posjeta svjetskih knjižničara. Knjižničari iz cijelog svijeta (Australija, Finska, Italija, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Francuska, Norveška…) svoj stručni skup ove godine održavaju u Zagrebu. Knjižničari su članovi Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova, Sekcije za narodne knjižnice, i svake godine odlaze na stručni skup u neku drugu zemlju. Ove godine došli su u Hrvatsku.Knjižnica (11)

Tema stručnog skupa bila je interakcija knjižničara i korisnika, a u Hrvatskoj narodne knjižnice rade s volonterima, osobama s posebnim potrebama, i beskućnicima. 22 knjižničara iz cijelog svijeta vidjeli su na koji način funkcioniraju hrvatske narodne knjižnice.Knjižnica (1)

-Prekrasno je, knjižničari su nevjerojatno ljubazni i srdačni prema korisnicima. Surađuju s djecom, s izbjeglicama sa svim ljudima. Pružaju cijeli paket usluga kako bi se svatko osjećao dijelom lokalne zajednice. To je vrlo važno. – rekla nam je Australka Marian Morgan-Bindon, predsjednica Sekcije za narodne knjižnice, Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova.

I hrvatski knjižničari imali su što naučiti od svojih kolega.

-Ono što smo mogli naučiti od naših kolega, pogotovo Skandinavaca, to je rad s imigrantima. To je sada vrlo aktualno u narodnom knjižničarstvu jer znamo da su narodne knjižnice ustvari dnevni boravak naših korisnika i tu dolazi lokalno stanovništvo, a onda imamo više tih funkcija, prije svega, socijalna inkluzija.- rekla nam je Ljiljana Sabljak, voditeljica Gradske knjižnice Zagreb, članica IFLA-e za Narodne knjižnice.Knjižnica (2)

Osim Središnjeg odjela za odrasle, knjižničari su posjetili i Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica. Bili su i u obilasku gradom i okolicom pa su tako vidjeli Kuriju Modić Bedeković i Muzej Turopolja. Mnogi od njih su prvi put u Hrvatskoj, a kako su rekli, doći će opet.

[print_gllr id=42771]