Home Izdvojeno FOTO Samopregledom do izlječenja

FOTO Samopregledom do izlječenja

PODIJELITE

Šetnjom od Muzeja Turopolja do Pučkog otvorenog učilišta i ovog je listopada u Velikoj Gorici obilježen Dan ružičaste vrpce. Upravo je prva subota u listopadu rezervirana za taj događaj koji se obilježava u cijelom svijetu. Mimohodom, koji je poseban po ružičastim detaljima poput balona i kišobrana, želi se podsjetiti i žene i muškarce na važnost preventivnih pregleda grudi.

– Taj dan žene izlaze van sa simbolikom tih ružičastih vrpci. Na taj način pokušavamo educirati svoje sugrađanke, ljude u Velikoj Gorici i široj okolici da žene više počnu voditi brigu o svome zdravlju jer je rak dojke bolest koja je sve učestalija i pogađa sve mlađe žene – rekla je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.
Brojke nažalost nisu optimistične. Sve je više mladih žena koje obolijevaju, a niti muškarci nisu iznimka. – Dobili smo prošle godine statistički podatak prema kojem je 2014. godine 2500 žena oboljelo od raka dojke, a 1034 su umrle. A umrlo je i 15 muškaraca. Potpuno isto je i kod njih. Oni na to uopće ne obraćaju pažnju, tek su sada počeli. Mi do prije dvije godine nismo nikada imali niti upit da li bi mogli i oni napraviti pregled, da li im se može nešto dogoditi. Sada već da – rekla je Dehin.

Samopregled je nužan kod oba spola. – Isto treba napraviti samopregled, redovno pogledati. Posebno ispod bradavica muškaraca, ali i masno tkivo. Sve su to žarišta u kojima se, nažalost, pojavljuje tumor – upozorila je Dehin. 
Podršku je i ove godine ženama pružio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

– Rano otkrivanje raka dojke u 90 posto slučajeva rješava sam problem. Dobro je upozoriti, ne samo jednog tjedna, kao što je početkom listopada svake godine ili jednoga dana, nego svakoga dana treba upozoravati one koje su rizične, a i one koji nisu poticati da vode računa o sebi i svojima bližnjima – na ulici, u razgovara. Neka to rade samopregledom koji nije kompliciran, ali neka se jave i na preglede putem mobilnog mamografa – pozvao je gradonačelnik.

Ovoj hvalevrijednoj akciji posljednjih se godina ženama pridružuju i muškarci.