Home Izdvojeno FOTO Proslava Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

FOTO Proslava Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

PODIJELITE

Sinoć se u Starom Čiču održala proslava Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Grada Velike Gorice. U Hrvatskoj se taj dan obilježava 25. listopada u spomen na prvu akciju 1953. godine u Sisku.
– Ovo je prilika da svake godine našim darivateljima krvi svečano uručimo priznanje. Dobrovoljni darivatelji mogu dobiti priznanje za 35, 50, 75, 100 i 125 puta darovanu krv. – rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog društva Crvenog Križa Velike Gorice.

Dobrovoljni-darivatelji-krvi_19.jpg

Uz pojedinačna priznanja postoji i obiteljsko priznanje za one obitelji u kojima su više od dva člana kontinuirano davala krv. Ove godine su nagradu dobile obitelji Draganić, Đakulović, Hanžek i Kučiš. Za one koji nisu više u mogućnosti davati krv, radi godina ili nekog drugog razloga dodjeljuje se završno priznanje. Sinoć je dodijeljeno 21 završno priznanje.

– Koristimo ovu priliku da se svi darivatelji međusobno vide, da im to bude i daljnji poticaj da i dalje budu naši članovi i dio ove velike obitelji darovatelja krvi. Želimo da i dalje šire tu ideju među svojim obiteljima i prijateljima. Ovo je bio način da im se skromno zahvalimo. – rekla je Suzana Strunjak, ravnateljica GDCK Velike Gorice.

Posebnu zahvalnicu za 125 puta darovanu krv te izraženu plemenitost i humanost dobili su Dragutin Vanđura i Krešimir Kralj.

Dobrovoljni-darivatelji-krvi_28.jpg

– Prvi puta sam izvadio krv čim sam smio. Dajem krv jer sam osjetio da to treba i meni i drugome. To je jako lijepo i ugodan je osjećaj. Svidjelo mi se pomagati pa sam darivao i dalje, dok mogu, mogu! – rekao nam je Dragutin Vanđura, dobrovoljni darovatelj krvi.

Crveni križ Velika Gorica poznat je po velikom odazivu darovatelja i već je dugo vrijeme na vrhu po broju darovanja krvi i spremnosti darivatelja da se odazovu. Iako naš grad nema svoju bolnicu, naši darivatelji su spremni dati svoju krv bilo kome diljem Hrvatske.
– Pomak u broju darivanja je evidentan. Prije 62 godine je Hrvatski Crveni križ dobio ovlasti prikupljanja krvi i te je godine prikupljeno 4 900 doza krvi, a prošle i ove 180 000 doza krvi. – rekao nam je dr .Josip Jelić, predsjednik HCK-a.

Dobrovoljni-darivatelji-krvi_17.jpg

Najviše su bitni mladi darivatelji krvi te se oni posebno pozivaju. Najveći broj darivanja krvi imao je Zdravko Lučić koji je preminuo prije godinu dana. Zabilježeno je da je on dao krv čak 204 puta.
– On je bio veliki zagovornik davanja krvi i dobrotvor te zahvaljujući njegovoj upornosti grad Gorica plaća godišnju kartu darivateljima koji su dali krv 50 puta. Bio je poseban i karakteristična osoba. – rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica GDCK Velike Gorice.

Osim podijeljenih oko 300 zahvalnica, darivatelji su dobili i mala keramička srca koja su izradili članovi Velikogoričke udruge za osobe s invaliditetom Suncokret. Na proslavi su bili i članovi Folklornog ansambla Turopolje koji su izveli pjesme i plesove Zagorja i Turopolja.

Dobrovoljni-darivatelji-krvi_22.jpg

Slijedeće darivanje krvi održava se već idućeg tjedna i to u od ponedjeljka do srijede tako da već tada imate mogućnost i postati dio velike obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi. Darivati krv možete ako ste zdravi i ne uzimate lijekove. Nakon vađenja krvi, darivateljima se daje zahvalan obrok, sok i mali poklon.

[print_gllr id=35101]