Home Izdvojeno FOTO Predstava ”Više sreće drugi put” najbolja na 21. Smotri kazališnih amatera...

FOTO Predstava ”Više sreće drugi put” najbolja na 21. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije

Ove godine predstavili su se kazališni amateri iz Zaprešića, Križa, Svetog Ivana Zeline, Samobora, Vrbovca, Jastrebarskog i Buševca.

PODIJELITE

Dok kulture Buševec proteklog vikenda ugostio je 21. Smotru kazališnih amatera Zagrebačke županije. Posjetitelji su mogli pogledati devet predstava. Bilo je tu svega, od lutkarske predstave, predstava za djecu, mlade i odrasle te jedna baletna predstava koja je izvedena u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Ove godine predstavili su se kazališni amateri iz Zaprešića, Križa, Svetog Ivana Zeline, Samobora, Vrbovca, Jastrebarskog i Buševca.

– Svi su se predstavili Buševečkoj publici i svojima, pogledati smo jedni druge. Vjerujem da su svi skupa dobro se zabavili u Buševcu i uživali. Nadam se da će najbolji dostojno prezentirati našu županiju na državnim susretima – rekao je Nenad Rožić, predsjednik OSS-a Buševec.

Ovogodišnji pobjednik smotre je predstava ”Više sreće drugi put” Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA. Tekst i režiju predstave potpisuje Štefica Fanjek, voditeljica ZAMKA-e.– Radi se o jednom mladiću koji živi s ocem u Njemačkoj. Ima već 35 godina i nije se oženio. Otac inzistira da ga dovede u Hrvatsku da si tu nađe domaću pucu, međutim on ima druge seksualne sklonosti, on je gay i njemu to ne odgovara. To se na kraju sazna i djevojke ostaju razočarane koje su se mislile oženiti s njim – ispričala je Fanjek ukratko radnju predstave. Kaže da za ZAMKA-u piše isključivo komedije, a da osim predstava za odrasle, izvode i predstave za djecu. Inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu.

Glumica Gradskog dramskog kazališta Gavella i ovogodišnja državna selektorica na županijskoj smotri, Natalija Đorđević, oduševljena je predstavama, ali i entuzijazmom amaterskih glumaca.

– Oduševljena sam i s dječjim predstavama i predstavama za odrasle i s baletom. Divim se njihovom entuzijazmu, ipak oni to rade uz posao. Onima mladima koji se eventualno namjeravaju u budućnosti time i profesionalno baviti, dajem svu podršku. Znam kolika je moć riječi u ovim delikatnim godinama kada razmišljaju o tome hoće li to postati njihova profesija. Znam koliko je meni u tim godinama značilo dobiti pozitivnu kritiku i vjetar u leđa.Napredak u kvaliteti izvedbi predstava primijetio je član komisije Vladimir Gerić. – Ono što mi je posebno drago, sve su češći domaći tekstovi, amateri sami pišu svoje tekstove. Drugo, gubi se potreba za uspoređivanjem s profesionalnim kazalištima. Oni znaju da su amateri, traže svoje puteve i svoje slabosti su svjesni. Možda je čak i bolje da ih se ne upućuje na ove naše profesionalne kriterije jer tu gdje jesu oni su jako dobri.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Petra Pašalić, glumica Kazališne amaterske družine Vrbovec. Najbolju sporednu mušku ulogu odigrao je Krunoslav Hublin Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA. Nagradu za najbolji dramski tekst ove je godine osvojio Vjekoslav-Leonard Prčić iz Amaterskog kazališta POU Samobor – Pax. Nagradu za najbolju režiju dobili su Marina Kostelac i Žak Valenta iz Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade. Nagradu za inovativnost i najbolje glazbeno rješenje također je osvojilo Zaprešićko kazalište za djecu i mlade. Baletni studio Jastrebarsko dobilo je posebno priznanje žirija za plesnu predstavu ”Čarobna škrinja” te predstavu za djecu Gradskog kazališta Jastrebarsko ”Najveća tajna”. Pučko kazalište OSS Buševec dobilo je nagradu za njegovanje kulturne baštine, dok su nagrade za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu pripale glumcima Ani Katulić i Nenadu Lukiću.