Home Gospodarstvo FOTO Početak realizacije projekta Aglomeracija Velika Gorica izgledan ove jeseni

FOTO Početak realizacije projekta Aglomeracija Velika Gorica izgledan ove jeseni

PODIJELITE

Pripreme za projekt Aglomeracija Velika Gorica došle su do samog kraja. Riječ je o projektu vrijednom 495 milijuna kuna s PDV-om, a obuhvaća rekonstrukciju 145 kilometara kanalizacijskih mreža, obnovu 80 kilometara cesta, skoro 50 precrpnih stanica i pet tisuća besplatnih priključaka na kanalizaciju na području 25 naselja te rekonstrukciju, odnosno dogradnju  pročistača otpadnih voda koji je izgrađen 1974./75. godine.

– Mi očekujemo tijekom petog mjeseca objavu prvih natječaja za izvođenje, prije toga naravno potpisivanje ugovora u Hrvatskim vodama, i onda očekujemo na jesen da krenu i prvi radovi koji će trajati jedno određeno vrijeme pa molimo naše sugrađane da imaju razumijevanja. U sklopu toga pojasnit ćemo njima i cijeloj javnosti kada će krenuti konkretni rokovi, to ih sve zanima. Moj zamjenik i ja potrošili smo cijela dva mandata na pripremu ove dokumentacije i gospoda iz VG Vodoopskrbe i službi iz Grada Velike Gorice. – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je sa suradnicima danas obišao pročistač voda u Velikoj Gorici.– Možemo reći da se sve malo rastegnulo zbog imovinsko-pravnih odnosa jer smo morali puno stvari rješavati da ljudi pristanu da bismo došli do ovog rješenja.  Ja se nadam da je će sada napokon Donje Turopolje i sva ostala mjesta koja su tu obuhvaćena dobiti kanalizaciju i što je najvažnije, da će se zaštiti pitka voda – rekao je zamjenik gradonačelnika, Stjepan Kos.

U tijeku su i pripreme za drugi dio projekta, a koji obuhvaća naselja oko Novog Čiča. – Druga faza je u pripremi i radi se na projektima, dosta toga je riješeno, radi se paralelno. S tim će biti obuhvaćena sva naselja koja nisu prikazana na ovom grafičkom prilogu, dakle od Gornjeg Podotočja, Poljana Čička, Jagodno. Zaista je obiman posao, svjesni smo da je jako bitno da ga kvalitetno pripremimo i realizacija će ići puno lakše – rekao je Nikica Visković, direktor VG Vodoopskrbe.Što se tiče aglomeracije koja obuhvaća Malu Bunu i Općinu Kravarsko, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić je rekao da postoji predstudija izvodljivosti te da će ove godine pokrenuti  studiju utjecaja na okoliš i studiju izvodljivosti. – Prema europskoj direktivi taj projekt bi trebalo završiti do 2023 godine. Bit će izgrađena kanalizacijska mreža za sva naselja, bit će izvedeni svi priključci i vjerojatno će aglomeracija biti spojena na Aglomeraciju Velika Gorica.

Uz Aglomeraciju Velika Gorica provodi se i Aglomeracija Zagreb. Naime, sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, gradovi Rijeka, Split, Osijek i Zagreb s okolnim jedinicama lokalne samouprave ustrojili su svoje urbane aglomeracije. Tako je Velika Gorica ušla u Aglomeraciju Zagreb jer samostalno nema 50 tisuća stanovnika, što je jedan od uvjeta za ustrojavanje Urbane aglomeracije.– Odluka da se uđe u Aglomeraciju Zagreb je prihvaćena krajem 2015. godine na sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice i proslijeđena je Gradu Zagrebu. Neki dan potpisan je i Ugovor s premijerom Plenkovićem gdje se vidi koje su aglomeracija u Hrvatskoj trenutno aktualne – rekao je gradonačelnik i dodao da su ulaskom Velike Gorice u Aglomeraciju Zagreb, vrijednu 700 milijuna kuna, obuhvaćeni projekti poput izgradnje pruge za šinsko vozilo do Velike Gorice te izgradnja i rekonstrukcija centralnog toplinskog sustava u Velikoj Gorici.