Home Izdvojeno FOTO Ova vježba njima je promijenila život

FOTO Ova vježba njima je promijenila život

PODIJELITE

Već tri godine u Velikoj Gorici u Udruzi Suncokret provode se specifične vježbe. Riječ je o Thai chiju – sistemu vježbi sporih, nenasilnih pokreta, bez naglih trzaja. Kombinacija pravilnog disanja, staloženih pokreta i koncentracije daje odlične rezultate. Umirovljenica Jasenka Vencler ima problema s artritisom. No otkako vježba Thai chi, bolovi su znatno ublaženi.

-Vježbam dvije i pol godine Thai chi. Bilo mi je teško, nisam se mogla sagnuti, a sad to mogu, ruke su mi čak bolje i općenito se bolje osjećam. Jako sam vesela što je Thai chi došao u Veliku Goricu. – rekla nam je Jasenka.Tai Chi - Udruga Suncokret (12)

Voditelj vježbi, Dražen Mužar, ističe kako se svaki član Udruge Suncokret bori s vlastitim problemima, no da ovakve vježbe kod svakoga pozitivno utječu na jedinstven način.

-Osobe s Downovim sindromom, one koje boluju od PTSP-a, osobe s artritisom, osteoporozom osjećaju napredak. Važno je biti opušten tijekom vježbanja i tako stišati stres u organizmu zbog kojeg smo napeti. Moramo to otpustiti kako bismo se mogli smiriti. – rekao nam je Mužar.

I donedavni predsjednik Udruge, a danas aktivist na području tjelovježbe Antun Andrejić, naglašava koliko je važno biti fizički aktivan. -Osobe s invaliditetom, bilo da su tako rođene, doživjele prometnu nesreću ili imale ozljedu na radu, svi se trebaju baviti tjelovježbom. Nagrada su bolje raspoloženje, bolja kondicija i suživot s ljudima u grupi u kojoj vježbate.-

U Udruzi ističu da su već nakon nekoliko tjedana vježbanja osjetili da su ujutro gipkiji, da lakše ustaju, da su bolovi znatno manji i da su veseliji – Više uživamo u životu i manje mislimo na bolest.-rekli su članovi Udruge Suncokret.

Thai chi vježbama započeli su Dani otvorenih vrata Udruge Suncokret. Udruga koja djeluje na području Velike Gorice već 19 godina, okuplja 430 članova svih vrsta invalidnosti i svih dobnih skupina koji su aktivni u raznim sekcijama poput kreativnih radionica ili Thai chi vježbi.Tai Chi - Udruga Suncokret (8)

-Osobe s invaliditetom traže informacije kako doći do statusa, naša uloga je savjetodavna. S obzirom na zakonodavstvo i stalne promjene zakona u Hrvatskoj, teško je sve pratiti i pružiti prave informacije, no članovi su zadovoljni jer kažu kako često od nas dobiju kvalitetnije informacije već od institucija koje se bave tom problematikom. – zadovoljan je Andrejić kojeg je u ulozi predsjednika zamijenila nekadašnja predsjednica Udruge ”Suncokret” Jadranka Kosović.

U Udruzi se redovno sastaju srijedom od 14 do 17 sati i petkom od 14 do 18 sati na adresi Cvjetno naselje 10. Antun Andrejić poziva sve građane da im se pridruže na Danima otvorenih vrata. Na jesen će primati i nove članove u sekciju tjelovježbi.Tai Chi - Udruga Suncokret (11)

-Ja bih molila sve osobe, s bilo kojim problemima, da dođu vježbati s nama u Srednjoškolski centar. Zahvaljujem se gospodinu Stjepanu Kosu što nam je ustupio prostor i to omogućio.- rekla je Jasenka Vencler.

Iz Udruge Suncokret pozivaju sve da se bave tjelovježbom – za to vam treba samo dobra volja, upornost i dosljednost – zaključili su.

[print_gllr id=47808]