Home FOTO VIJEST FOTO Otvorena izložba svečanih nošnji: Pomno birani detalji, nevjerojatni uzorci..

FOTO Otvorena izložba svečanih nošnji: Pomno birani detalji, nevjerojatni uzorci..

Prikazane su nošnje Hrvatske koje su nevjerojatno očuvane i odlično rekonstruirane

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

U Centru za posjetitelje jučer je otvorena izložba svečanih nošnji Hrvatske iz fundusa Folklornog ansambla Turopolje. Upravo članovi ansambla oduševili su okupljene svojim nastupom kako bi svečano uveličali otvorenje ove predivne zbirke. Uz pohvale Turističkoj zajednici Velike Gorice koja zdušno radi na tome da očuva i prikaže etno baštinu, najveće zasluge išle su Tomislavu Miličeviću, umjetničkom voditelju FA Turopolje. Njegov rad, prikupljanje i očuvanje rezultirali su stvaranjem ove izložbe.

“Čovjek koji je radio ovu izložbu ima toliko praktičnog obrazovanja na temu hrvatske etnologije, tekstila i puno šire i mnogo puta smo mi iz Muzeja upravo njemu dolazili po savjete. Ako pogledate ovaj postav iz stručne perspektive, on je perfektan. U Hrvatskoj imamo spektar nebrojenih, specifičnih nošnji, a na ovoj izložbi je Hrvatska pokrivena od početka do kraja, od Slavonije do Dubrovnika. Zahvalni smo što se takav stručnjak smjestio baš u našem gradu.”, govori Margareta Biškupić iz Muzeja Turopolja.

Dodaje i kako svaki primjerak ima brojne detalje te da su prikazane nošnje s originalnim i rekonstruiranim dijelovima, ali i da su toliko dobro pripremljene da se razlika rijetko može primijetiti.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Neven Karas istaknuvši kako se često zanemaruje to što kulturno umjetnička društva od zaborava čuvaju naše narodne nošnje. Veliku zahvalu izjavio je i umjetničkom voditelju FA Turopolje zbog kojeg je ansambl poznat u Hrvatskoj i svijetu.

Svečane narodne nošnje postavljene su u Centru za posjetitelje Velike Gorice, a Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice izrazila je zadovoljstvo i sreću što se ovakva svečanost održava upravo u sklopu Adventa u Gorici. Također je pozvala sve da uz šetnju po Adventu dođu i pogledaju izložbu. Priliku za to imate do kraja prosinca.