Home Izdvojeno FOTO Otvoren Turistički informativni centar u središtu grada

FOTO Otvoren Turistički informativni centar u središtu grada

PODIJELITE

Na Trgu kralja Tomislava danas poslijepodne svečano je otvoren Centar za posjetitelje i Turistički informativni centar. Ujedno je obilježen i Dan Turističke zajednice grada Velike Gorice koja ove godine obilježava 20. obljetnicu. TZ grada Velike Gorice tako je dobila svoj prostor pa se njezini djelatnici uskoro sele iz Kurilovečke 2.

Projekt izgradnje Centra za posjetitelje počeo je prije više od tri godine. U njega je do sada uloženo oko 6,2 milijuna kuna, a njegovom izgradnjom polako se mijenja vizura središta Velike Gorice.– Činjenica da mi sada na ovom prostoru između Muzeja Turopolja i Centra za posjetitelje imamo lijepi trg, tu je park, pravo središte grada. Mi ćemo sada raditi na novom konceptu manifestacija, uz naravno zadržavanje naših velikih manifestacija koje imaju tradicijsko obilježje, radit ćemo puno manjih evenata koji će davati živost gradu kroz cijelu godinu – rekla je Milada Mesarić, direktorica TZ grada Velika Gorica.Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić podsjetio je kako će se u Centru u multimedijalnoj dvorani moći doživjeti razni gastronomski i drugi sadržaji i proizvodi koji se ovdje stvaraju. – Moći će se osjetiti turopoljska šuma, turopoljske vode, popiti turopoljsko vino, pojesti turopoljski sir ili uz toplu kajkavsku riječ doživjeti što sve ovaj kraj nudi.

Velika Gorica ima četiri hotela. Krajem sljedećeg tjedna otvara se peti, a u proljeće iduće godine očekuje se otvorenje i šestog hotela u gradu. Kapaciteti su sve veći pa će i broj noćenja polako rasti. Ove godine kroz Veliku Goricu prošlo je oko 40 tisuća turista. Da je turizam doista postao velika gospodarska grana u gradu i to nakon ovogodišnjeg otvorenja novog terminala Zračne luke dr. Franjo Tuđman, potvrdio je i sam gradonačelnik.– Računamo na eksploziju turizma, ne samo u urbanom, već i u ruralnom dijelu grada. Mi ćemo za koji dan otvoriti najveći hotel u Velikoj Gorici i kapacitet smještaja bit će blizu 600, što znači da toliko gostiju možemo odjednom primiti. Samim time otvaraju se novi vidovi turizma za koje će vjerujem naši sugrađani naći poslovni interes da Veliku Goricu naprave poželjnom destinacijom.

Dvadesetu obljetnicu Turistička zajednica obilježila je dodjelom priznanja institucijama, kulturnim ustanovama, vatrogasnoj zajednici i svima koji pomažu u organizaciji manifestacija. Posebna zahvala upućena je Ružici Rašperić, direktorici Turističke zajednice Zagrebačke županije, inače prvoj direktorici Turističke zajednice Velika Gorica koja je taj ured vodila punih deset godina. – Ovaj Turistički informativni centar je predivan i prekrasan, a kada bude gotov do kraja, mislim da će biti ogledni primjerak županijskog jer takvog nemamo u Županiji. Prema strategiji turističkog razvoja Zagrebačke županije do 2025., i prema Strategiji razvoja Grada Velike, Turistički informativni centri su najvažniji za poticanje razvoja destinacije – rekla je Ružica Rašperić, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Od svoga osnutka, 1998. godine, Turistička zajednica grada Velike Gorice nije imala svoj prostor, a sada ju čeka dovršetak uređenja 550 metara kvadratna na tri etaže. Dovršit će se multimedijalni dio u što će se uložiti još dva milijuna kuna. Uredit će se ledana i kavana sa zimsko-ljetnom terasom.

foto: Mario Žilec