Home Izdvojeno FOTO Osobe s invaliditetom obilježavaju svoj tjedan

FOTO Osobe s invaliditetom obilježavaju svoj tjedan

Počeli su Dani osoba s invaliditetom “Volim život”. S obzirom na velike potrebe osoba s invaliditetom i njihovih udruga, gradonačelnik je obećao pronaći prikladno rješenje za sve. Jedna od ideja je izgradnja novog objekta na mjestu nekadašnje općine na Trgu kralja Tomislava.

PODIJELITE

Na području Velike Gorice ima oko šest tisuća osoba s invaliditetom. Ovaj tjedan posvećen je upravo njima. Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom sinoć su u Velikoj Gorici počeli Dani osoba s invaliditetom “Volim život”, koji će se kroz razne događaje obilježavati sve do subote.

S predstavnicima i članovima udruga i ustanova koje se bave osobama s invaliditetom, koje su kod njih zaposlene ili o njima skrbe, jučer se susreo gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec. Gradonačelnik je podsjetio da je Grad Velika Gorica 2009. godine donio Strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za razdoblje od 2009. do 2013. godine, da je 2014. donesena i II. velikogorička strategija i da će se 2018. godine donijeti III. Strategija. Također je podsjetio kako je nedavno otvoren novi objekt Dječjeg vrtića ”Žirek” u Cvjetnom naselju gdje borave tri skupine djece s teškoćama u razvoju te da je Grad pomogao nabavku vozila za osobe s invaliditetom koje se pokazalo jako korisnim, te se planira nabavka još jednog takvog vozila.Otvorenjem gradskog bazena početkom 2018. godine osnovat će se i plivački klub za osobe s invaliditetom koje od ove godine imaju i svoju teretanu. Gradonačelnik je zahvalio i Darku Matiću te Sportskom savezu osoba s invaliditetom Velika Gorica koji je iznjedrio uspješne sportaše i paraolimpijce. Rekao je i da je Grad kroz posljednje četiri godine izdvojio deset milijuna kuna za pomoćnike u nastavi.

Gradonačelnik je rekao kako se svake godine osiguravaju u gradskom proračunu i određena sredstva za sve udruge namijenjene osobama s invaliditetom, ali isto tako da ta sredstva nisu dovoljna. – Bitno je da se sa strategijom krenulo 2009. godine i sada dolazimo do treće verzije koja će izuzetno kanalizirati put i posao a samim tim i sredstva iz proračuna. Zato se ne treba bojati da će Velika Gorica jednog dana stati jer neće. Gorica, kada govorimo o osobama s invaliditetom i djecom s poteškoćama u razvoju, mi ćemo samo ići prema naprijed.Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, Nikolina Barišić Vučković predstavila je četiri programa koje Centar provodi, a vezani su za djecu s teškoćama u razvoju, poput najdugovječnijeg Programa prevencije školskog neuspjeha koji se provodi već 18 godina, te Savjetovališta za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje je otvoreno pri Centru prije 17 godina.

Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica u okviru svojih aktivnosti brine i o osobama s invaliditetom pa je ravnateljica Suzana Strunjak predstavila ovogodišnje rezultate vrlo uspješnog programa ”Posudionica”. U novootvorenom skladištu u VG Goričanki imaju, među ostalim, 12 pari štaka, 20 invalidskih kolica, 10 princeza i 19 invalidskih kreveta koji su najtraženiji pa za njih postoji i lista čekanja, a uskoro stižu i četiri nova kreveta. Crveni križ provodi i edukacije osobnih asistenata. Njih 79 ove se godine brinulo za 222 korisnika.

Na druženju s gradonačelnikom predsjednici udruga postavljali su mu pitanja i gotovo svi su tražili veći i prikladniji prostor za svoje članove. Udruga ”Suncokret” koja je ove godine obilježila 20 godina djelovanja, o čemu je sinoć prikazan i film u Mediam produkciji, ima gotovo 400 članova pa im je prostor u Cvjetnom naselju skučen, a prilaz strm i nezgodan.– Kroz ove dane ukazuje se na potrebe koje su nužne u društvu da bi se ono senzibiliziralo i što više utjecalo na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Drago mi je da se razmišlja o novom prostoru za Udrugu, najveći problem su nam rampa i sanitarni čvor koji su neprimjereni – rekla je Jadranka Kosović, predsjednica Udruge ”Suncokret”.

Judo klub osoba s invaliditetom ”Fuji” u svojih pet godina postojanja također je proširio članstvo te postoji lista čekanja za treninge. Prostor DVD-a Velika Gorica, gdje imaju treninge, nije im dovoljan. Slično je i s Udrugom ”Krila ljubavi” koja je podstanar trinaest godina i čiji se članovi sastaju u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj.

– Imamo 35 članova, no i listu čekanja. Ograničeni smo prostorom i više se ne možemo širiti. Da imamo novi prostor, sutra bismo bili duplo veći klub. U idućih pet godinama cilj nam je doći do svog prostora. Ove godine posjetili su nas predavači s Indiana State Universityja. Učili su nas jednoj judo vještini, a mi smo im demonstrirali judo za osobe s cerebralnom paralizom – rekla je Marina Drašković, predsjednica Judo kluba osoba s invaliditetom ”Fuji”.S obzirom na velike potrebe osoba s invaliditetom i njihovih udruga, gradonačelnik je obećao pronaći prikladno rješenje za sve. Jedna od ideja je izgradnja novog objekta na mjestu nekadašnje općine na Trgu kralja Tomislava gdje je smješteno Gradsko društvo Crveni križ Velika Gorica te druge udruge i podružnice političkih stranaka.

– Mi u gradu moramo razmišljati da organiziramo sve više prostora koji bi bili kompatibilni da bi se oni mogli naći i družiti. Izaći ćemo svima u susret, svakog ćemo saslušati, procijeniti i određenom dinamikom pokušavati osigurati prostor po prostor. Gotovo je pred realizacijom projekt u središtu grada, ali trebamo napraviti sve studije isplativosti. Ovo je specifični dio društva kojemu moramo omogućiti dobro arhitektonsko rješenje, odnosno prostor bez prepreka, blizinu javnog prijevoza i drugih sadržaja – rekao je gradonačelnik.

Prva večer akcije ”Volim život” završila je izložbom radova osoba s invaliditetom. Cijeli program događanja kroz tjedan možete pronaći ovdje.