Home Izdvojeno FOTO Napreduju radovi na izgradnji novog vrtića u centru grada, evo što...

FOTO Napreduju radovi na izgradnji novog vrtića u centru grada, evo što će sve sadržavati

PODIJELITE

U Cvjetnom je naselju prošle godine srušen stari objekt Dječjeg vrtića Žirek. Gradi se novi objekt koji će se prostirati na 1 500 metara kvadratnih, a investicija je vrijedna 12 i pol milijuna kuna. Radovi, koji su počeli u rujnu prošle godine, napreduju punom parom. Krajem svibnja postavljat će se krov.

– Što se tiče dinamike ona ide prema predviđenom planu. Kao što smo čuli bit će u kolovozu završen kako bi bio spreman za novu pedagošku godinu u rujnu i prihvat djece – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.Vrtić će primiti sedam skupina djece, od čega će tri biti za djecu s teškoćama u razvoju. U skupinama redovitog programa bit će upisano do 80 djece, u predškolskoj skupini do 60 djece, dok će u skupinama djece s teškoćama u razvoju biti šest po skupini – ukupno 18. – Dolje su, za djecu s teškoćama u razvoju, planirane tri skupine. U donjem se dijelu nalazi i program predškole, odnosno male škole, a gore na katu četiri skupine za djecu iz redovitog programa – ispričala je ravnateljica Dječjeg vrtića Žirek Sandra Crnić.

– Ovaj prostor će imati najmoderniju didaktiku i svu ostalu opremu, imat će i jedno pripadajuće dječje igralište i vanjski prostor od čak tisuću kvadrata. Nešto što će doista biti top u Hrvatskoj. Posebno s jednim fokusom na inkluziju djece u predškolsko obrazovanje i odgoj – ispričao je Barišić.Prema modelu galerijskog prostora koji su vidjeli na studijskom putovanju u Italiji bit će, u programu predškole, izgrađena galerija u kojoj će se provoditi aktivnosti. – Djeca iz Tomaševićeve, iz našeg centralnog objekta moći će dolaziti ovdje i odrađivati i zadovoljavati svoje potrebe za likovnim izražajem u jednom prostoru koji je planiran. Isto tako u dvorani jer su nam trenutno dvorane, zbog povećanog broja djece, pretvorene u sobe dnevnog odgoja. Iskoristit ćemo dvoranu da se djeca mogu baviti tjelesnim aktivnostima u adekvatnom prostoru – objasnila je Crnić.

Stručni tim DV Žirek čine četiri defektologa, dva logopeda, fizioterapeut, pedagog, psiholog i zdravstveni terapeut, a zbog izgradnje novog objekta doći će i do novih zaposlenja – zaposlit će se novi odgojitelji i tehničko osoblje.Grad je u posljednjih nekoliko godina mnogo uložio u izgradnju vrtića – izgrađen je DV Velika Mlaka te nadograđen DV u Pucekovićevoj. Gradit će se i novi vrtić u Selnici za koji je dobivena građevinska dozvola, a u planu je i gradnja vrtića u Maloj Buni koji će biti ruralniji i zeleniji, a nalazit će se na samom ulazu u Veliku Bunu. – Vrtić u Maloj Buni je u fazi idejnog rješenja. Tražit ćemo od Republike Hrvatske dodjelu zemljišta. Bit će to jedan prekrasan, najmoderniji vrtić do sada koji ćemo projektirati i raditi. Bitan nam je taj vrtić zato što u mreži naših vrtića imamo potrebu prikupiti svu djecu i interese obitelji koje žive u tom južnom dijelu našega grada – Vukomeričkim goricama i Vrhovju – ispričao je Barišić.Gradonačelnik je naglasio kako Grad u predškolski odgoj ulaže jako mnogo novaca. – Samo za plaće ulažemo preko 40 milijuna kuna. Grad je jedan od rijetkih gradova koji je smanjio cijenu vrtića i grad koji je doista senzibiliziran na najmlađu skupinu i mlade obitelji – zaključio je Barišić.