Home Zanimljivosti FOTO: Michael Wächter pobjednik EFRA European Championship 40+

FOTO: Michael Wächter pobjednik EFRA European Championship 40+

PODIJELITE

Velika Gorica ugostila je seniorsko Europsko prvenstvo automobilskih modela na daljinsko upravljanje. Na trkalištu svoje snage odmjerili su vozači offroad modela u kategoriji 1: 8 pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem. Ukupni pobjednik natjecanja je Michael Wächter iz Njemačke.

– Drago mi je što sam nastupio na ovom natjecanju i pobijedio. Stvarno sam presretan što sam pobijedio jer nije bilo lako. – rekao je Wächter.

automodelari-europsko-prvenstvo-40

Staza na kojoj su se natjecali ponajbolji europski vozači bila je izuzetno brza i potpuno drugačija od ostalih staza na kojima se u Europi vozi. Koliko je bila zahtjevna, najbolje govori činjenica da se pobjednik utrke u finale plasirao tek iz drugog pokušaja.

– Staza izgleda jednostavno. No, ona je u stvari jako zahtjevna i traži puno koncentracije te suradnju između vozača i modela. – objasnio je Ante Dujić, direktor utrke.

automodelari-europsko-prvenstvo-34

Ovakve utrke izrazito su važne zbog usvajanja novih znanja i tehnologija, pogotovo za mlade automodelare koji tako mogu puno lakše pratiti nove trendove u ovom sportu. – Svaki ovaj model može se nadograditi i učiniti boljim. Potrebna je velika količina znanja o mehanici, elektronici i ostalim disciplinama koje se na jednostavan način primjenjuje na ovim modelima. – dodao Dujić.

Kao i na svakoj drugoj automobilističkoj utrci potrebno je dobro organizirati boks, mehaničare, odabrati dobru taktiku, ali i imati malo sreće. Ekipi iz Velike Britanije upravo je to nedostajalo.

– U finalu, u ranom dijelu utrke otkazao nam je bolid. Imali smo dobru šansu da osvojimo današnje prvenstvo jer smo u finalnu utrku krenuli s prvih startnih mjesta. No, takve se stvari događaju u natjecanju pa nam još jedino preostaje da se strpimo do sljedeće godine. – pojadao nam se Steve Shakespeare iz tima Velike Britanije.

automodelari-europsko-prvenstvo-36

Organizator ovoga natjecanja, Modelarski klub ‘v-maX’ za tri tjedna organizira Prvenstvo Hrvatske na istoj stazi, ali ovoga puta natjecat će se bolidi pokretani elektromotorima.

[print_gllr id=55976]