Home Izdvojeno FOTO Mičevcem odzvanjali jurjevski napjevi, a kuburaši su pucali iz topa

FOTO Mičevcem odzvanjali jurjevski napjevi, a kuburaši su pucali iz topa

PODIJELITE

KUD Mičevec i ove je godine pripremio bogati progam u povodu proslave Jurjeva u svom mjestu. Svi koji su posjetili Mičevec mogli su uživati u jurjevskim napjevima, uprizorenju tradicionalnih običaja prema zapisima Višnje Huzjak, kao što su povratak blaga s paše i paljenje jurjevskog krijesa, a sve u izvedbi dječjih članova kulturno-umjetničkog društva.

ples

aaOve su godine po prvi put u sklopu Jurjeva u Mičevcu sudjelovali kuburaši – te se pucalo iz topa.

top

Proslava Jurjeva poslijepodne je nastavljena na turopoljskom gruntu obitelji Dianežević. U 16 sati počele su Jurjevske spelancije. Bit će uprizoreno pet scenskih slika jurjevskih običaja, a koje prikazuju po jedan važan događaj za taj blagdan: od paljenja jurjevskog krijesa, umivanja djevojke, povratka blaga s paše, posipanja pepela s krijesa po vrtu do jurjaša na konju.

– U svakoj sceni se ponavlja kako je to nekada bilo. Nakon scenskih slika je jurjevsko prošćenje gdje se pleše turopoljski drmeš, a u blizini su štandovi na kojima se može kupiti različiti predmeti naših etno udruga – rekao je Stjepan Dianežević.

U 19 sati slijedi Jurjevo u Gradićima, uz koncert i paljenje krijesa.

Sutra, 25. travnja, veliki krijes pali se u Kurilovcu uz prigodni program. U Parku dr. Franje Tuđmana, s početkom u 17 sati, održat će se Turopoljski festival folklora na kojem će se okupiti mnogobrojna domaća i gostujuća folklorna društva iz Hrvatske i inozemstva – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Slovačke.

Kod Starog grada Lukavca, u nedjelju, 26. travnja, Plemenita opčina turopoljska tradicionalno priprema veliko jurjevsko događanje.

[print_gllr id=23915]