Home Izdvojeno FOTO Klape zapjevale u Mraclinu

FOTO Klape zapjevale u Mraclinu

PODIJELITE

U petak navečer dvije klape nastupile su u Društvenom domu u Mraclinu u sklopu Dučecovih spelancija. Bio je to drugi klapski koncert ove godine u Mraclinu, nakon što se onaj korizmeni održan početkom ožujka pokazao vrlo uspješnim i prihvaćenim.

Ratko Cvetnić, član Upravnog odbora KUD-a ”Dučec” koji stoji iza organizacije koncerta rekao je kako su na njihov poziv u Mraclin stigle ponajbolje hrvatske klape. – Sudionici su, možemo reći bez ikakvog pretjerivanja, najbolja hrvatska klapa zadnjih nekoliko godina – klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog i također jedna vrlo kvalitetna klapa, također svojedobno pobjednici Omiša – klapa Grdelin iz Zagreba.Upravo je klapa Grdelin posebno vezana za Turopolje jer su prije nekoliko godina izveli niz koncerata u Velikoj Gorici, a jedan album snimili su u Buševcu. – Mraclin je širenje područja nastupa. Prije dosta godina otpjevali smo tematske koncerte u Velikoj Gorici, u Buševcu smo snimili svoj CD i zahvaljujem se župniku i svima koji su nam pružili logističku potporu. Tu je bio naš stari član Dražen Kurilovčan koji nam je onda pomogao. Mislim da je dobro širiti cijeli klapski izričaj, ne samo na području Zagreba, već cijele županije – rekao je Frane Grubišić, član klape Grdelin od 2000. godine.

Bila je ovo ujedno prilika da se publici predstave novi postav klape, izvedu nove pjesme te ponove stare. – Ideja nam je njegovati stari klapski a capella izričaj, mada u svom repertoaru imamo i evergreene koji su obrađeni za klapu, a ponekad nastupamo i s gitarom. Klapsko pjevanje je jedan poseban izričaj jedne i duše i duhovnosti koje je vrlo tipično za naše podneblje. Na kontinentalnom području nemamo tipične muške i ženske klape. Tu su možda više ansambli koji djeluju pri KUD-ovima i crkvama, dok je izvorno klapsko pjevanje vezano za našu Jadransku obalu. Imate od Istre do Dubrovnika i Cavtata, svi njeguju svoje klape – rekao je Grubišić te istaknuo da je klapsko pjevanje priznato od UNESCO-a kao nematerijalno kulturno dobro. Klapa Grdelin pjevala je u Indiji, Sjevernoj Americi i po Europi.Klapa Vinčace osvojila je brojna priznanja i nagrade, od Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, Međunarodnog festivala zborova u Veroni, pa do mnogih lokalnih festivala. U Mraclin su stigli kao trostruki uzastopni pobjednici Festivala dalmatinskih klapa Omiš po ocjenama struke. Na repertoaru imaju dalmatinske tradicijskih napjeve i skladbe, a osim izvornih pjesama, prisutan je vrlo širok i raznovrstan domaći i strani repertoar uz pratnju instrumenata. Naziv ”Vinčace” predstavlja vijenac od bilja koji je davnih godina na glavi nosila djevojka uoči svoga vjenčanja.