Home FOTO VIJEST FOTO Josip Jančić Babriga, prvi zapovjednik JVP-a, svečano ispraćen u mirovinu

FOTO Josip Jančić Babriga, prvi zapovjednik JVP-a, svečano ispraćen u mirovinu

Nakon 42 godine u dužnosti, kolege vatrogasci su ga pozdravili svečanom postrojbom

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Ispred Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica jutros je bilo mnogo emocija. Josip Jančić Babriga je nakon 42 godine u JVP-u zasluženo otišao u mirovinu. Simbolično, na dan zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana, njegovi kolege vatrogasci pružili su mu emotivan pozdrav svečanim postrojenjem.

Babriga je inače i prvi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica koji je tu dužnost obnašao od 2000. godine. “U vatrogastvo sam došao 01. rujna 1979. godine i ostao sam do dana današnjeg. U vatrogastvu živimo kao jedna obitelj, više vremena provodimo ovdje nego s pravom obitelji. Smjene su dnevne i noćne pa smo zakinuti za taj dio života u odnosu na normalno radno vrijeme. Stvorila su se prijateljstva, povjerenje, svi su u svakom trenutku spremni pomoći.“, govori. Josip Jančić Babriga inače je i podžupan Plemenite općine Turopoljske, aktualni i dugogodišnji predsjednik lovačkog društva Srna te je bio član i obnašatelj dužnosti u DVD-u Velika Gorica.

Na pitanje o tome što najviše pamti govori da su to učinkovitost i to što su se znali suprotstaviti svim zadaćama koje su stavljene pred njih. “Na to sam sve jako ponosan, i na sve dečke koji su radili sa mnom jer smo bili spremni u svakom trenutku doskočiti i riješiti svaku situaciju.”

Kako nam govori, u proteklih više od 50 godina vatrogastva prošao je zaista razne pozitivne i negativne situacije. No ono što je uvijek bilo prisutno je zajedništvo svih vatrogasaca te podrška. Inače se bavi i nogometom te lovstvom, a upravo to su, kaže pohvalne kvalitete kod vatrogasaca: “Uvijek se za one koji imaju aktivnosti nađe prostora, čak štoviše, to se od vatrogasca i traži, da bude fizički spreman i da ima kvalitete sportaša. Zahtjevan je to i iscrpljujuć posao.”

Emotivan oproštaj pružila mu je i mlađa ekipa vatrogasaca, te je, kako nam govori Babriga u suzama, to postrojavanje bilo vrlo je emotivno. “Jučerašnji dan je bio jako težak.. Nekolicina mojih mladih učenika me nazvalo i proradile su emocije, jer su bili iskreni jer sam im na neki način bio produžena roditeljska ruka koja ih je uputio, ne samo u vatrogasni posao, nego u život.”