Home Gospodarstvo FOTO Gorički osnovnoškolci uče pametno gospodariti otpadom

FOTO Gorički osnovnoškolci uče pametno gospodariti otpadom

Posjetili su Reciklažno dvorište u Velikoj Gorici i Odlagalište otpada u Mraclinu gdje su vidjeli kako proces recikliranja izgleda na terenu.

PODIJELITE

Velikogorički osnovnoškolci danas su sudjelovali u ekološkom projektu Udruge Ekoregija – “Ponosno recikliram”. Ovaj projekt Ekoregija Velika Gorica organizirala je u suradnji s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica. Cilj je educirati osnovnoškolace i naučiti ih kako postupati s otpadom i na koji način reciklirati.

Šezdeset učenika trećih i četvrtih razreda iz Osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića jutros se, sa svojim učiteljicama, sastalo u Veleučilištu Velika Gorica gdje su sudjelovali na predavanju profesorice Sanje Kalambura koja im je objasnila zašto je važno odvajati otpad. – Djeca znaju jako puno. Uče već od svojih roditelja, a s njima rade i njihove vrijedne učiteljice. Ovo danas što smo prezentirali, u suradnji s mojim Veleučilištem, je na vrlo jednostavan način opisano što su vrijedne sirovine i što na kraju krajeva možemo ponovno upotrijebiti i iskoristiti. Naučili smo koliko je veliko odlagalište – 15 puta kao station Radnik i neke još sitnice – ispričala je Sanja Kalambura, voditeljica Eko škole Veleučilišta Velika Gorica.Predavanje je bilo zanimljivo, na pitanja Kalambure djeca su vrlo spremno i točno odgovarala. Na rijetka pitanja nisu imali odgovor. – Djeca kao djeca. No, sigurno će im ostati u sjećanju jer smo iskombinirali malo zabave, malo igre, malo edukacije. Ne treba ih previše zamoriti. Ali da su naučili – jesu jer su sada već ostatke sokića odvajali u posebne kontejnere za plastiku – zaključila je Kalambura.

Osnovnoškolci su na predavanju zapamtili neke činjenice. – Ja znam da se na primjer ostatak kartona može samo sedam puta reciklirati jer sedmi put će se raspasti – prisjetila se Niki.Nakon predavanja, učenici su otišli u Reciklažno dvorište u Velikoj Gorici gdje su im predstavnici VG Čistoće pokazali kako procesi izgledaju na terenu. Učenici su vidjeli kako se gotovo sav otpad može odvojiti i reciklirati – baterije i akumulatori, boje, plastika, staklo, stiropor, krupni otpad, metali, opasni otpad… Mnogi od njih odvajaju otpad i kod kuće. – Prvo napravimo od kartona tri vreće, objesimo i onda na primjer kada nam se razbije staklena čaša bacimo ju u određenu kutiju – ispričala je Niki.
– Mi kupimo plastične boce, popijemo sok i onda to skupljamo i odnesemo u Lidl ili na otpad – objasnio je Luka.
– Plastiku ću odvesti na odlagalište Mraclin i tamo ću staviti u kontejner za plastiku – kaže Dora.Nakon toga, posjetili su Odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi, najmodernije u Republici Hrvatskoj. – Time se vidi da Grad Velika Gorica jako puno daje u svim ovakvim projektima. Ja ću se zahvaliti gradonačelniku koji podupire projekte, kako Eko regije, tako i svih ostalih udruga gdje se zaštita okoliša kao takva može promovirati. Mi smo jedni od onih koji promoviramo i održivi razvoj, energetsku učinkovitost i imamo raznoraznih radionica i uvijek nam je lijepo što ovako nešto možemo pripremiti – rekao je Josip Kolarec, predsjednik Udruge Ekoregija.

Kroz ovaj izlet i projekt mališani su naučili kako mogu reciklirati otpad, gdje ga mogu odložiti te kako je većina otpada vrlo kvalitetna sirovina. Ekoregija priprema još projekata, a ovaj će se u budućnosti provoditi i u drugim velikogoričkim osnovnim školama.