Home Izdvojeno FOTO Gorica obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

FOTO Gorica obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Pozitivan pomak je vidljiv iz godine u godinu, ali je potrebno još edukacije o prevenciji i cijepljenju

PODIJELITE

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, mnogima poznatiji kao Dan mimoza. Na tržnom centru danas se, nakon tri godine, ponovno održala prigodna prodaja mimoza koja je, unatoč hladnom vremenu, okupila mnoge građane. Sanja Kalambura, izvanredni sveučilišni profesor na Veleučilištu Velika Gorica, ujedno i predsjednica Županijske lige za borbu protiv raka Zagrebačke županije izrazila je zadovoljstvo što se ovo obilježavanje održava uživo te istaknula da je najvažnija aktivnost kod ovog obilježavanja edukacija o prevenciji.

“Vidi se promjena, posebice u kontekstu prevencije i cijepljenja. Uzročnik raka vrata maternice je virus HPV i cijepljenjem se zaista smanjio broj oboljelih iako je i dalje velik. Prema statistikama je u 2020. od ove zloćudne bolesti preminulo 120 žena u Hrvatskoj. Još uvijek je velika populacija žena između 30 i 39 koje obolijevaju od ove bolesti. Po statistikama je ovo treća bolest nakon raka štitnjače i jajnika po smrtnosti. “, govori Kalambura.

Uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijele se edukativni materijali te informiraju i savjetuju građani o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i o cijepljenju protiv HPV-a. “Planiramo u toku ove godine napraviti edukativna predavanja u suradnji sa srednjoškolskim centrima jer je to cijepljenje najvažnije u ranoj životnoj dobi.”, zaključuje Kalambura i dodaje kako se veseli novim aktivnostima koje će se događati tijekom godine.

Na obilježavanju Dana mimoza okupili su se predstavnici grada, političkih stranaka i Gradskog vijeća kako bi podržali ovu važnu akciju.

“Drago nam je da u našem gradu možemo ponovno uživo podržati ovu hvalevrijednu akciju. Najbitnije je da istaknemo koliko je važna rana prevencija. Svjedoci smo kod naših sugrađana da su upravo ranom prevencijom spriječeni smrtni ishodi. Nadam se da ćemo ovakvim akcijama probuditi što više svijesti te zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovom projektu.“, izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

 

Obilježavanje će se održavati sve do 13 sati. Prikupljene donacije namijenjene su za aktivnosti prevenciju i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti.