Home Izdvojeno FOTO Gnijezda, pisanice i zečići uljepšali Veliku Goricu

FOTO Gnijezda, pisanice i zečići uljepšali Veliku Goricu

PODIJELITE

Za deset dana proslavljamo najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Duhovne pripreme su započele korizmom na Čistu srijedu, a posljednjih dana intenzivnije se radi i na prigodnom ukrašavanju grada. Tako je na istočnom ulazu u Veliku Goricu postavljena velika košara sa cvijećem i pisanicama. Na početku Zagrebačke ulice nalazi se gnijezdo od slame sa velikim pisanicama, a fontana na Trgu Stjepana Radića sada je gnijezdo sa pisanicama.pisanice, grad, ukrašavanje, park franje tuđmana, galženica, KVG KD (3)

U Parku dr. Franje Tuđmana na stablu su postavljene pisanice koje su izradila djeca i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje. Radionica je održana i u Muzeju Turopolja, gdje su se potrudili oslikati male pisanice koje će biti postavljene u malim cvjetnjacima u gradu.pisanice, grad, ukrašavanje, park franje tuđmana, galženica, KVG KD (16)

Svi gradski vrtići također su se uključili u ukrašavanje grada. Mališani i njihove tete izradili su dvodimenzionalne likove, a koji su postavljeni u parku dr. Franje Tuđmana i u parku Franje Lučića.

Dvadeset pisanica izloženo je u predvorju Gradske uprave, a oslikale su ih odrasle članice skupine za izradu rukotvorina KUD-a Stari grad Lukavec, pod vodstvom Goranke Ignjatović. Ukrašavale su akrilnim bojama i decoupage tehnikom, a motivi su vezani uz Veliku Goricu i turopoljski kraj. Na pisanicama su oslikani grb Grada Velike Gorice, Stari grad Lukavec, velikogorička ruža, motivi narodne nošnje. Pisanice će biti postavljene do Mladog Uskrsa, a mogu ih razgledati i građani.uskršnja jaja, KUD Stari grad Lukavec, Alen Pejić 3

Foto: Alen Pejić

KUD Stari grad Lukavec prošle godine osnovao je skupinu za izradu rukotvorina s ciljem okupljanja mladih i djece u izradi rukotvorina kojima čuvaju kulturnu i etno baštinu svoga kraja. Kako je KUD ovu godinu svoga djelovanja proglasio ‘Godinom djeteta’, svakog mjeseca organiziraju radionice na kojima djecu uče tehnikama oslikavanja i izrade predmeta vezanih za očuvanje tradicije. Kako to izgleda na radionicama, možete pogledati ovdje. Ako i vi želite naučiti ukrašavati pisanice, možete se javiti KUD-u Stari grad Lukavec.

Foto: Katarina Drvodelić

[print_gllr id=43412]

Foto: Alen Pejić 

[print_gllr id=43426]