Home Izdvojeno FOTO DVD Rakitovec proslavio 90. rođendan

FOTO DVD Rakitovec proslavio 90. rođendan

PODIJELITE

U prepunom Vatrogasnom domu u Rakitovcu svečano je obilježena 90. godišnjica rada DVD-a Rakitovec. Društvo je nastalo davne 1927. godine, a svih ovih godina kontinuirano je djelovalo.

– Četiri entuzijasta su se sastala u selu i krenula su. Bilo je vrlo skromno, jedna kočija. Ali najbitnije je da je društvo opstalo svih ovih godina, nije bilo prekida. Veseli me i da su se svi dečki iz DVD-a koji su bili u Domovinskom ratu, vratili kući živi. Inače, svake godine tijekom ljeta dečki idu na intervencije i izvan našeg područja, u Dalmaciju uvijek troje ili četvero se odazove – rekao nam je Damir Kovačević, potpredsjednik DVD-a Rakitovec.

S obzirom na potrebe društva, oprema je zadovoljavajuća. Tako je još uvijek u funkciji cisterna stara 50 godina. Prvi ju je vozio upravo Kovačević. – Ima osam tisuća litara vode. Ja sam bil prvi vozač koji ju je zadužil i koji ju je vozil. Od 1976. godine sam član DVD-a. Sad mi je 40 godina što sam ovdje.Društvo ima 160 članova, od kojih je 30 aktivnih. Zanimljivo je da su nekada bili pri vrhu na natjecanjima, a no danas su, otkriva nam Kovačević, u zlatnoj sredini.

– Na Prvenstvu Hrvatske u Rijeci prije dvadesetak godina bili smo deseti. Iako smo aktivni na natjecanjima, mi smo negdje u sredini, a to je dobro jer nas aktivnih ima svega 30. Imamo dvije ekipe djece koje vodi naš dozapovjednik Marijan Petračić. Od Grada ćemo dobiti dvije brentače, i zahvaljujemo se na tome.Na proslavi su bili brojni članovi drugih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u Rakitovec je stigao i Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica i dopredsjednik VZ Zagrebačke županije.

– U Zajednici imamo 29 DVD-a i JVP. Najveća samo Zajednica u Zagrebačkoj županiji. Imamo najviše članova društava i operativaca. Imamo deset društava starih preko 100 godina – rekao je Mrakovčić te čestitao DVD-u Rakitovec na obljetnici i pohvalio rad društva s najmlađim članovima.

foto: Mario Žilec